10 міфів про «зелену» енергетику

Share Button

Весь світ вже переконався, що за відновлювальною енергетикою, яка набагато чистіше і безпечніше традиційної, майбутнє. Адже тільки сонце, вітер і вода можуть позбавити людство від згубної залежності від вуглеводнів і атома. Але чиновники і нафтогазові компанії активно поширюють міфи про альтернативну енергетику.

Міф № 1
Затрати на відновлювані джерела енергії не окупаються

У багатьох країнах світу енергія вітру є одним з найбільш конкурентоспроможних джерел енергетичних потужностей. Окремі вітростанції у світі постачають електроенергію за ціною $ 0,05за кВт/год (порівняйте з $ 0,045 – 0,174 за кВт/год  для звичайного палива)
При цьому відновлювані джерела енергії досить часто виграють за швидкістю запуску і окупністю.
Вітрова установка або сонячна панель окупиться для інвесторів за 5-6 років, а побудувати її можна за кілька місяців. Згідно з оцінкою експертів в Україні найбільш перспективним є використання сонячних і вітрових електростанцій та електростанцій, які працюють на біомасі (відходах сільськогосподарських культур, енергетичних культурах.

Міф № 2
Відновлювані джерела не можуть конкурувати з традиційними джерелами енергії

Об’єкти відновлюваних джерел енергії можуть забезпечувати енергією цілі міста або навіть країни! Наприклад. 8 травня 2016 року Німеччина встановила рекорд  – в цей сонячний і вітряний день відновлювані джерела забезпечили  87% від всієї споживаної країною енергії. 7-11 травня 2016 року  в ході експерименту Португалія протрималася без викопного палива 107 годин.  У свою чергу в Україні енергетичний потенціал, зокрема, сільськогосподарських відходів (соломи, зернових, відходів кукурудзи та соняшника. Тощо) оцінюється приблизно в 10,6 млн т.у.п. на рік. Що еквівалентно близько 10 млрд метрів кубічних  природного газу, а це майже третина обсягу споживання газу Україною за 2015 рік.

Міф № 3
Це не для холодного клімату

Ісландія виробляє близько 30% електроенергії, використовуючи геотермальну енергію, що не залежить від погоди і клімату. Фінляндії та Норвегії холодний клімат теж не заважає розвивати відновлювані джерела енергії. Одна з най північніших країн – Швеція – у 2013 році виробила з відновлюваних джерел 52,1% енергії. У північних країнах значна частка відновлюваних джерел енергії використовується для виробництва теплової енергії, на відміну від південних країн, де пріоритет віддається виробництву електроенергії з відновлюваних джерел.

Міф № 4
Вітряки несуть загрозу птахам і тваринам

Ці побоювання вже років 30 як неактуальні. Найгірші вітрогенератори справді створювали інфразвукові коливання, чутливі для тварин. Однак цю проблему вдалося вирішити ще у 80-х роках минулого століття, змінивши профіль лопатей, швидкість обертання вітрового колеса, встановивши демпфери, які гасять механічні коливання.

Міф № 5
Виробництво сонячних панелей дуже шкідливе

Жодне промислове виробництво не може бути повністю нешкідливим і безвідходним. При виготовленні сонячних модулів використовують такі речовини, як хлор і з з’єднанням важких металів. Але прогрес не стоїть на місці: від хлору багато виробників вже відмовляються. А при грамотній організації процесу забруднення природи буде зведено до мінімуму. Більше того, сонячні панелі і вітряки не потребують палива і не дають ніяких викидів в атмосферу в процесі роботи – ні токсичних речовин, ні парникових газів.

Міф № 6
Використання біомаси для виробництва тепла замість газу для України – повернення в минуле

Запаси викопаного палива небезмежні. Всі розвинені країни зменшують споживання газу в цілому по країні за допомогою використання відновлюваних джерел енергії, зокрема біомаси для виробництва тепла, використовуючи газ тільки в тих випадках, коли не можуть від нього відмовитися.

Міф № 7
Сонячні модулі неможливо утилізувати

Панелі, які відпрацювали своє, можна і потрібно утилізувати. Як і будь-яку іншу електроніку (комп’ютери, телевізори). Існують два методи їх переробки: термічний і механічний. Згідно з європейським законодавством, використані модулі повинні бути зібрані і піддані переробці. Сучасний процес переробки сонячних батарей може відновити до 90% скла, придатного для використання в нових продуктах, і до 95 % напівпровідникових матеріалів для використання в новому виробництві, в тому числі фотоелементів для сонячних батарей.

Міф № 8
Розвиток біоенергетики призводить до вирубки лісів

Біоенергетика не претендує на ліс, а якраз споживає відходи та залишки від сільськогосподарської діяльності: солому, стебла кукурудзи, стебла і лушпиння соняшника (в Україні це близько 33,6 млн тонн) та спеціально вирощені енергетичні культури: вербу, тополю, міскантус. І для розвитку біоенергетики в Україні не потрібно використовувати ліс. Прикладом успішного розвитку біоенергетики та водночас дбайливого ставлення до лісів є такі країни, як Фінляндія, Швеція, Данія, Литва, Латвія, Австрія.

Міф № 9
Енергетичні культури виснажують землі

Для енергетичних культур використовують малородючі і заболочені землі. В Україні таких земель близько 4 млн га. Енергетичні культури відрізняються великою пластичністю щодо ґрунтових умов і можуть вирощуватися майже на всіх типах ґрунтів. Також ці культури не тільки ростуть на таких ґрунтах, але відновлюють їх, збагачуючи мінералами і мікроелементами, поживними речовинами природного походження. Тому такі енергетичні культури, як енергетична верба та тополя, ідеально підходять для рекультивації непридатних земельних ділянок.

Міф № 10
Миготіння вітряних турбін негативно впливає на здоров’я людини

Проблему із тінню, яку відкидають турбіни, та її миготінням можна легко вирішити . якщо дотримуватися санітарних норм розташування вітряної станції відносно населених пунктів та осель.

Активно підтримувати “зелену” енергетику в Україні почали лише кілька років тому, тож вимагати від неї шалених обсягів енергії зарано. Проте у майбутньому “зелена” енергія коштуватиме для країни значно менше, ніж традиційна,
Активно підтримувати “зелену” енергетику в Україні почали лише кілька років тому, тож вимагати від неї шалених обсягів енергії зарано. Проте у майбутньому “зелена” енергія коштуватиме для країни значно менше, ніж традиційна.

За матеріалами Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України

Коментарі
kazmetal l.com