В Україні запустили недержавну систему закупівель для бізнесу

Share Button

Майданчики-учасники системи державних закупівель ProZorro об’єдналися для того, щоб створити в Україні недержавну відкриту електронну систему Rialto.

Як пише видання, нова система для комерційних торгів побудована за аналогічними принципами: єдині правила гри для всіх, публічність, прозорий вибір переможця і чесна конкуренція.

На початковому етапі до Rialto підключилося більше десяти торгових майданчиків, які працюють в ProZorro.

“Система буде працювати наступним чином. Замовник вибирає один з майданчиків, публікує на ньому оголошення, після чого тендер оголошується одночасно на всіх майданчиках. Учасники торгів бачать оголошення про тендер і можуть через свій майданчик задавати питання отримувати відповіді, якщо в цьому буде необхідність, а також подавати свої пропозиції. Вся інформація про це буде збиратися і зберігатися – аж до закриття тендеру”, – йдеться в повідомленні.

За словами керівника системи відкритих комерційних закупівель Rialto Андрія Кучеренка, тендерні процедури перестають бути громіздкими.

“Це той випадок, коли, як люблять говорити програмісти, цілі міністерства можна замінити одним скриптом. Не знаю, як щодо міністерства, а ось процес вибору постачальника замінити скриптом можна”, – зазначив Кучеренко.

Керівник відзначив, що нова система допоможе замовникам істотно економити бюджет за рахунок конкуренції, а також час.

“Замовнику практично не доведеться витрачати час на вибір постачальника. Він зможе фокусуватися на інших речах – що він купує, які вимоги у нього до предмету закупівлі та як він перевірить якість “, – додав Кучеренко.

Головне достоїнство нової системи – її прозорість.

Вона не виключає зловживань під час торгів, але учасники бачитимуть, кого вибрали переможцем, і що саме він пропонував. Вони зможуть привернути увагу до порушень. Саме ця можливість нової системи повністю змінить ринок комерційних закупівель, на думку творців.

Раніше, заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Максим Нефьодов заявляв, що функціонування системи публічних електронних закупівель ProZorro намагаються оскаржити в суді.

Нагадаємо, за червень – серпень 2016 року система закупівель ProZorro дозволила зекономити бюджетних коштів 1,69 млрд грн.

Джерело: epravda.com.ua

Коментарі
kazmetal l.com