Про продаж єдинниками товарів суб’єктам господарювання на загальній системі оподаткування

Share Button

Відповідно до пп. 2 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України суб’єкти господарювання, які самостійно обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності і є платниками другої групи платників єдиного податку, мають відповідати сукупності таких критеріїв: здійснювати діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства за умови, що протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1,5 млн. грн. і вони не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб.

Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб-підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи-підприємці належать виключно до третьої групи платника єдиного податку. Тобто встановлене абзацом першим пп. 2 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України обмеження щодо категорій суб’єктів господарювання стосується тільки фізичних осіб-підприємців-платників єдиного податку другої групи, які здійснюють діяльність з надання послуг, у тому числі побутових.

Пунктом 291.5 ст. 291 цього Кодексу визначено перелік видів діяльності, у разі здійснення яких суб’єкт господарювання не може бути платником єдиного податку першої-третьої груп. При цьому нормами Кодексу не встановлено обмежень щодо здійснення оптової чи роздрібної торгівлі платниками єдиного податку.

Таким чином, фізична особа-підприємець, яка є платником єдиного податку другої групи, може здійснювати діяльність з оптової та роздрібної торгівлі з юридичними та фізичними особами-підприємцями, які застосовують загальну систему оподаткування, з урахуванням обмежень, встановлених пп. 291.5 ст. 291 та за умови дотримання інших вимог, встановлених цією статтею Податкового кодексу, зокрема здійснення розрахунків виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Джерело: prozahid.com

Коментарі
kazmetal l.com