Нардепи вигадали нові способи укрити статки і уникнути кримінальної відповідальності

Share Button
Наразі йдеться про можливість легалізувати статки за допомогою так званих “нульових декларацій”, які по суті означатимуть амністію корупційних капіталів.

Сьогодні на засіданні Комітету з питань запобігання та протидії корупції розглядатимуть законопроект, який може дозволити чиновникам приховати своє майно та уникнути за це відповідальності – проект про нульові декларації. Про це у коментарі НВ розповів голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Автором відповідної ідеї є нардеп від БПП Ніна Южаніна. У цьому документі вона спеціально змішала два абсолютно різних поняття, говорить Шабунін, адже майно, вказане у декларації не може бути приводом для притягнення до відповідальності.

«Одне – це легалізація майна, з якого не було сплачено податків. В країні, де більша частина бізнесу була державою загнана в тінь, в цьому, в принципі, є смисл. Друге – це амністія корупціонерів. Це коли суддя не може пояснити свої вісім будинків, сплачує з них 5% і ці вісім будинків йому легалізують. Після цього ті будинки не можна конфіскувати, більше того, вони не можуть бути використані як доказ у кримінальному переслідуванні. Тобто ми навіть не можемо посадити його в тюрму за незаконне збагачення. І це – жахливо», – пояснює Шабунін.

Нульова декларація, каже він, є таємною – все, що там вказується, не можна перевірити. Крім того, майно, яке вноситься до нульової декларації, можна не вказувати і у основній, електронній декларації, й за ним не можуть притягти до відповідальності.

«Це не є нульова декларація, це брехня. Це легалізація злочинних капіталів», – каже Шабунін.

Крім того, нині існують проблеми і з поданням електронних декларацій. У обов’язковому порядку їх мають зареєструвати на сайті до 1 листопада цього року. Проте зараз у системі – 801 декларація. А це менше, ніж 1% від того, що мало би бути.

«Усі посадовці чекають прийняття закону, який “вб’є” декларування, або відповідальність у цій сфері, або сховає інформацію, яку вони подаватимуть. Те, що є зараз, їх критично не влаштовує, тому що майже не лишає можливості збрехати в декларації, або ж така брехня призведе до посадки в тюрму на два роки. Така ж відповідальність чекає і на тих, хто умисно не подає декларацію у встановлені строки», – коментує Шабунін.

Ідея з нульовими деклараціями – не єдина, метою якої є відтягування відповідальності у цій площині. Днями у ЦПК потрапив драфт законопроектів з кількох міністерств – цих документів ще нема у відкритому доступі та на порядку денному. Проте, у них йдеться про можливість приховати із загального доступу деякі дані в деклараціях. Наприклад, рухоме, цінне майно, предмети розкоші, витрати, фінансові зобов’язання тощо.

Нагадаємо, система е-декларування доходів чиновників почала свою роботу з 15 вересня в тестовому режимі.

Коментарі
kazmetal l.com