Українці почали купувати готовий бізнес по-новому

Share Button

Українці купують в інтернеті готовий бізнес, устаткування і бізнес-моделі. Купити власну справу через мережу простіше і швидше.

Про це розповіла Юлія Назаренко, експерт з фінансового консалтингу Pro Capital Investment.

“В інтернеті продають малий та середній бізнес, в який треба вкласти щонайменше 10 тисяч і не більш як 100 тисяч доларів. Купують його 3 категорії підприємців. Це – люди без підприємницького досвіду, ті, які купують бізнес конкурентів. Також у такий бізнес вкладають гроші інвестори і наймають управлінця. Планують з часом продати справу за більші гроші”, – коментує вона.

За даними аналітиків порталу оголошень OLX, найбільше продають власну справу в інтернеті на Київщині, Дніпропетровщині та Харківщині. Середня ціна сягає 635 тис. грн.

“Не всі готові відкрити кав’ярню з нуля. Франшиза бренду мережі закладів харчування коштуватиме приблизно 130 тисяч гривень. Це – концепція, рецептура кухні, фірмовий стиль та супровід консультанта. Мобільну кав’ярню продають за 200 тисяч гривень. Продавець обіцяє проконсультувати покупця у закупівелях інгредієнтів і користування кавомашиною”, – каже Оксана Венгровська, PR-менеджер порталу OLX.

Перед покупкою радять оцінити ринок та попит споживачів на товари чи послуги. Варто вивчити репутацію продавця.

“Спершу треба зрозуміти, чого продають справу і скільки грошей вона приносить в середньому на рік. Далі вивчаємо ділову репутацію компанії та історію, дозвільну документацію і договори оренди. Дізнайтеся про заборгованість перед державою, банками, постачальниками. Переваги купівлі бізнесу в інтернеті в тому, що не треба витрачати час на пошуки приміщення і напрацьовувати базу клієнтів. Може бути, що через проблеми з приміщенням чи попитом цю справу продають”, – розповідають у Pro Capital Investment.

Коментарі
kazmetal l.com