Чому бізнесу варто долучатися до участі в держзакупівлях через систему ProZorro?

Share Button

Державні установи та підприємства закуповують на 250 млрд. грн на рік. Раніше всі пропозиції на тендери подавались в конвертах, домовленості йшли в закритих кабінетах і у чесного бізнесу було мало шансів виграти торги та здобути контракт.

Що змінилось?

Тезісно про основні відмінності від бумажних тендерів:

Закупівлі за державні кошти тепер відбуваються в онлайн режимі
• Будь яка людина, представник ЗМІ чи контролюючих органів можуть бути віртуально присутніми на закупівлі
• Спроба провести корумпований тендер одразу отримує огласку
• Система назавжди зберігає історію редагувань та дає можливість подивитись видалені документи

Введений зрозумілий та публічний процес вибору переможця
• Будь який учасник торгів в режимі онлайн може подивитись які компаній брали участь та он-лайн подати скаргу
• Система надає повний доступ до комерційних пропозицій всіх учасників та ходу торгів
• В систему викладається повна інформація про товар, послугу або роботи переможця, включно з укладеним договором

Побудований простий доступ, просте користування та проста участь
• Мінімальний пакет довідок при подачі пропозиції
• Відомості з відкритих державних реєстрів замовник зобов’язаний перевіряти самостійно
• Подати пропозицію онлайн можна навіть засмагаючи на пляжі
• Немає витрат на логістику та час, пов’язаних з підготовкою та доставкою паперів, поїздкою та присутністю при розкритті
• Інтуїтивний інтерфейс та подання пропозиції в декілька кліків
• Постійна підтримка професійними колцентрами майданчиків

Фактично ProZorro – це електронна база даних, через яку відбуваються публічні державні торги в онлайн режимі. На цей час до неї приєднані сім торгівельних майданчиків. Підключитися до системи можливо тільки через одну з них. Тому розповсюджена помилка при вході в ProZorro – пошук реєстраційної форми на самому сайті. Реєстрація відбувається на торгових майданчиках, зайти на які можливо через сайт ProZorro.

В цілому, уся процедура для постачальників складається з 5 нехитрих кроків:
• Реєстрація на сайті обраного торгівельного майданчику;
• Обрання предмету закупівлі та налаштування підписки;
• Подання заявки на торги;
• Прийняття участі в он-лайн аукціоні;
• Оголошення своєї пропозиції.

Після збору всіх пропозицій система розкриває ціни постачальників анонімно і кожен з них може в інтерактивному режимі знизити свою першу пропозицію (аукціон на зниження ціни).

Після закінчення аукціону система розкриває всю інформацію про учасників
Учасник з найпривабливішою ціною має підтвердити документально, що в нього є товар або послуга заявленої якості та він сам відповідає вимогам Замовника

Якщо учасник пройшов кваліфікацію, він оголошується переможцем. Замовник публікує договір в системі і закупівля набуває статус завершеної

Якщо під час закупівлі учасник бажає оскаржити дії або бездіяльність Замовника, він може подати вимогу або скаргу в онлайн режимі. Після закінчення ауціокціону всі учасники бачать пропозиції конкурентів та протоколи дискваліфікації, якщо такі були. Учасники можуть в режимі он-лайн оскаржити рішення замовника. Система назавжди зберігає історію редагувань та дає можливість подивитись видалені документи.

Інформація про оголошені торги ідентична на всіх майданчиках, тому обирайте майданчик за зручністю користування та якістю сервісу.
Плата за участь в торгах є символічною – від 17 грн. (якщо вартість закупівлі до 20 тис. грн..) до 1700 грн. (якщо вартість закупівлі перевищує 1 млн. грн.)

Держава закуповує всі категорії товарів, послуг та робіт на 250 млрд. грн. на рік. Будь-який бізнес зможе знайти для себе канал збуту. Поки що конкуренція не висока, тому вірогідність вашої перемоги у тендерах велика.

В ProZorro з’явилася довгоочікувана функція перевірки оплати за контрактом. Ця функція дозволяє в режимі онлайн відстежувати платежі, які проводяться через державне казначейство. Дані щодо оплати контрактів, як і решту документації по тендеру, можна знайти на сторінці тендеру.

За 1,5 роки ProZorro довела свою ефективність: економія коштів вже перевищила 2,8 млрд грн. Наприклад, нещодавно ПАТ «Київенерго” на закупівлі обстеження та паспортизації будівель було зекономлено 457 000 грн. (або 91,40%). Тобто, планувалось на дану послугу витратити 500000,00 грн., а завдяки системі ProZorro вона була закуплена всього за 43000,00 грн.

Але система ProZorro не буде розвиватись без нових учасників – активного чесного бізнесу, який буде пропонувати державі свої товари роботи та послуги. Якщо в системі залишаться тільки старі компанії, які перейшли до неї з паперових процедур, то подолати кумовство буде складніше.

Для довідки:
Станом на 02.09.2016р. згідно модулю аналітики системи ProZorro 26 бюджетними підприємствами та установами міста Мелітополь було оголошено 200 тендерів на суму 13 892616, 66 грн. За тендерами, що відбулись середнє зниження ціни становило 12, 93%, підтверджена економія – 600519, 45 грн. Середня кількість пропозицій на торгах – всього 2, 22 учасника.

.mv.org.ua

Коментарі
kazmetal l.com