Нардепи підтримали скасування печаток для підприємців

Share Button

Рада прийняла відповідний законопроект у першому читанні.

Верховна Рада України прийняла в першому читанні за основу законопроект №4194, який скасовує обов’язкове використання печаток юридичними особами і фізособами-підприємцями.

“За” проголосували 235 народних депутатів з 226 мінімально необхідних. Тепер документ відправлений на підготовку до другого читання. Проведення підготовки за скороченою процедурою парламент не підтримав.

Як наголошується в пояснювальній записці до документа, в законодавстві України вже прописано, що печатки використовуються на добровільній підставі. Однак в різних законодавчих актах збереглися вимоги про їх обов’язкове використання.

Зокрема, законопроект передбачає:

  • виключення із законодавства вимог про обов’язкове використання печаток (незалежно від їх наявності у суб’єктів господарювання);
  • виключення можливості визнання документа (угоди, угоди) недійсним (неукладеним) у зв’язку з відсутністю відбитка печатки;
  • виключення необхідності використання печаток у взаєминах суб’єктів господарювання з державними органами та органами місцевого самоврядування;
  • встановлення адміністративної відповідальності за вимагання державним органом або органом місцевого самоврядування наявності відбитка печатки на офіційному документі.

Законопроект викликав палкі дискусії в парламенті. Прихильники прийняття документа заявляли, що печатки вже давно не гарантують справжності документів, а бізнесу в Україні потрібно максимальне спрощення роботи. Противники змін попереджали про ризик виникнення хаосу, масові зловживання і шахрайстві.

Джерело: Сегодня

Коментарі
kazmetal l.com