Чому податкові ідеї Мінфіну зазнають фіаско

Share Button

Оголошені міністром фінансів України Олександром Данилюком податкові канікули для малого бізнесу не дадуть очікуваних результатів. Про це заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.
“Тут є одна проблема: у нас, в Україні, ідентифікація підприємства відбувається за реєстрацією самого підприємства, а не за ідентифікаційним кодом власника. І поки суб’єктом для податкової служби буде підприємство, а не конкретна людина, яка це підприємство заснував, податкові канікули не дадуть жодного позитивного результату. Все просто: бізнесмен А. заснував підприємство “Альфа”, п’ять років користувався податковими канікулами. Потім перейменував підприємство на “Альфа +” – і знову підписався на канікули на п’ять років. і так до нескінченності “, – сказав експерт.

Він також уточнив, що реформа спрацює, якщо ідентифікацію робити за індивідуальним кодом людини, а не за реєстрацією підприємства.

“І ще один важливий пункт: податкові канікули треба обмежити за видами діяльності. Адже одна річ, якщо підприємство займається продажем нафти або газу, а зовсім інша – якщо фірма продає побутові послуги. Першим податкові послаблення не так вже й важливі, а для останніх це може бути прекрасною мотивацією “, – підсумував експерт.

Як раніше повідомлялося, міністр фінансів Олександр Данилюк вважає, що доходи загального фонду Державного бюджету на 2017 рік становитимуть 785,5 мільярда гривень, витрати – 851,6 мільярда гривень. Однак фінансуватися будуть ті сфери, які реформуються або будуть реформуватися.

 

Джерело: businessua.com

Коментарі

kazmetal l.com