Зобов’язання для підприємств та організацій встановлювати на своїх електрощитових та електрощитках автономні прилади пожежогасіння вже самим найближчим часом може бути скасовано

Share Button

Проект наказу Міністерства внутрішніх справ “Про внесення змін до Правил пожежної безпеки в Україні”, що виключає зазначене зобов’язання наразі проходить завершальний етап – знаходиться на реєстрації в Міністерстві юстиції. Про дату реєстрації наказу та набуття ним чинності буде повідомлено додатково.

Нагадаємо, у лютому цього року ФРУ звернулась до керівництва Кабміну з ініціативою виключити з Правил пожежної безпеки норми, що зобов’язує підприємства встановлювати автономні системи пожежогасіння. Також Федерація провела у себе експертне обговорення з фахівцями з питань пожежної безпеки та охорони праці на підприємствах паливно-енергетичного комплексу, металургійної, оборонної, хімічної, харчової та машинобудівної промисловості. Під час згаданої наради всі профільні експерти з підприємств відзначили абсолютну безглуздість у встановленні таких приладів.

До речі, розцінки на них сягають майже 500 тис. грн., для встановлення, приміром, тільки на одну з багатьох електрощитових компресорного цеху підприємства. Більше того, про недоцільність застосування автономних систем пожежогасіння говорить і статистика пожеж, яку наводять в Українському науково-дослідному інституті цивільного захисту при ДСНС. За період з 2002 по 2014 роки, кількість пожеж в електрощитах від загальної кількості пожеж в країні складала лише близько 0,5%, а прямі збитки, завдані цими пожежами, складають лише 0,3% від загальної їх кількості по країні. До того, у жодній європейській країні не існує досвіду застосування подібних норм щодо встановлення автономних систем пожежогасіння. Поки наказ перебуває на реєстрації в Мін’юсті, Федерація звертається до підприємств та організацій з проханням інформувати про наявність фактів вимагання з боку територіальних органів ДСНС обладнувати електрощити, групові електрощитки автономними системами пожежогасіння.

Джерело: fru.org.ua

Коментарі
kazmetal l.com