ІНФОРМАЦІЯ про діяльність РГ5 НПГС ФСхП

Share Button

За період після проведення останньої національної конференції Національної платформи громадянського суспільства Форуму Східного партнерства у жовтні 2015 року Робочою групою 5 «Соціально-трудова політика та соціальний діалог» (далі – РГ5) було проведено три тематичні засідання: 3 грудня  2015 р. і 29 березня 2016 р. в Києві та 13 червня 2016р. у Львові.

Розроблено та направлено до органів влади Звернення щодо закритості прийняття (обговорення) проекту Трудового кодексу України, до підготовки якого активно долучилися: Олексій Кляшторний, Віктор Хмільовський, Світлана Внучко, Михайло Катеренюк, Валерій Репін та експерт з НУО «Суспільство і довкілля» (РГ3) Зоряні Козак.

Пізніше Звернення підтримано Українською національною платформою ФГС СхП та Робочою групою 5 країн Східного Партнерства.

НаminПозиція РГ5 УНП ФГС СхП щодо проекту Трудового кодексу України та текст звернення були озвучені під час зустрічі єврокомісара з питань розширення і європейської політики сусідства Йоханнеса Хана з представниками громадянського суспільства України 12 липня 2016 року.

4 липня 2016 року в Брюсселі відбулося засідання РГ5 країн Східного Партнерства, на якому було особливо відзначено, що Європейський економічний та соціальний комітет (ЕКОСОК) відіграв важливу роль в створенні Робочої групи 5 на Асамблеї ФГС СхП в 2012 році. Однак, з того часу всі робочі групи ФГС СхП, крім РГ 5, мають тематичні платформи. За відсутності тематичної платформи основним партнером РГ 5 з боку Євросоюзу став ЕКОСОК. Однак інтенсивність участі ЕКОСОК в діяльності РГ 5 і всього Форуму стає все меншою. Представники ЕКОСОК на Асамблеї в минулому і нинішньому році були і будуть не учасниками, а лише спостерігачами. За результатами засідання учасниками прийнято рішення про необхідність створення паралельної тематичної платформи, яка зможе підняти на новий рівень зацікавленість організацій громадянського суспільства в країнах Східного Партнерства до економічної і соціальної політики, сприяти розвитку громадянського і соціального діалогу в наших країнах.

20160704_124735_010-minПартнером РГ5 ФГС СхП в Платформі може виступити ЕКОСОК. З цього приводу прийнято Запрошення до стратегічного партнерства.

Для більш успішного просування соціальної проблематики Робоча група 5, під час засідання в Брюселі, прийняла рішення про необхідність проведення в рамках 8-ї Щорічної асамблеї ФГС СхП в Брюсселі в листопаді 2016 року пленарного засідання на тему «Роль соціального діалогу в забезпеченні безпеки в країнах Східного партнерства» і трьох панельних дискусій, відповідно, з проблем: адаптації ринку праці, міграційних процесів; імплементації європейських стандартів у сфері надання соціальних послуг; просування європейської соціальної політики рівних можливостей.                              

Коментарі

kazmetal l.com