КОМУ СЛУГУВАТИМЕ БІЗНЕС-ОМБУДСМЕН УКРАЇНИ

Share Button

Безумовно, Рада бізнес-омбудсмена України знайшла своє місце на ландшафті ділового середовища. Дуже тішить, що вже більше року в країні діє інституція, за допомогою якої бізнес зможе захистити свої законні права. З якими проблемами стикається бізнес в Україні, що відлякує іноземних інвесторів і які концептуальні зміни необхідні для поліпшення бізнес-клімату в державі розповідає заступник бізнес-омбудсмена Тетяна КОРОТКА.
Більше 80% звернень до Ради бізнес-омбудсмена України надходять саме від малого та середнього бізнесу. Це свідчить не лише про проблеми, але й про зростаючу довіру бізнес-спільноти до даної інституції.

Рада бізнес-омбудсмена України, як організація, що покликана захищати інтереси бізнесу, має дуже специфічний погляд на те середовище та бізнес-клімат, які існують нині в Україні. Постійно працюючи з підприємцями різних сфер діяльності, дуже гостро відчуваємо всі негативні та позитивні зміни в економіці та регуляторній політиці країни. На дії органів влади дивимося через призму скарг, які надходять до нашої інституції. Звичайно, не можемо стояти осторонь від нагальних змін та концептуальних реформ, які мають бути проведені в Україні.

Основне завдання Ради бізнес-омбудсмена – допомога бізнесу у вирішенні різних спірних ситуацій з державними органами. Цілком природно, що бачимо всі системні недоліки логістики та зовнішньоекономічної діяльності, ділового клімату, включаючи й ті, які безпосередньо впливають на залучення інвестицій у країну. Для усунення ключових бар’єрів для ведення бізнесу в Україні Рада бізнес-омбудсмена надає Уряду системні рекомендації, які іноді для влади не є привабливими, але їх виконання контролюємо до повноформатного впровадження.

Разом із наглядовою радою, до якої входять потужні бізнес-асоціації, лобіюємо та просуваємо реформи і в податковому законодавстві, і в сфері зовнішньоекономічної діяльності, розвитку ділового середовища, зменшення корупційних ризиків.

Необхідно зрозуміти, що шлях до покращення бізнес-клімату, залучення зовнішніх інвестицій лежить через прийняття необхідних нормативних актів, реформування законодавства. Тому малий та середній бізнес не повинен бути інертним до цього процесу, пропонуючи зміни та вказуючи на існуючі недоліки.

Значною проблемою для українського ділового клімату стали питання адміністрування податків, взаємодії з податковими органами, корупція на нижчих, середніх і вищих ланках управління податковими адміністраціями, кримінальні провадження проти підприємців з боку фіскальних органів. У результаті проведеної роботи Радою бізнес-омбудсмена тільки прямий фінансовий ефект для бізнесу склав близько 3 млрд гривень. Це кошти, які були повернені підприємцям внаслідок необґрунтованих штрафів та санкцій. Крім того, за підсумками розслідувань, проведених інспекторами Ради, виявлено ряд зловживань службовим становищем, застосовано штрафні санкції до державних службовців, порушено кримінальні справи.

Ряд рекомендацій Ради бізнес-омбудсмена був імплементований у нове податкове законодавство, що спростить і підвищить прозорість адміністрування податків. Цим, безумовно, діяльність інституції не обмежиться. Надалі будемо послідовно працювати з Урядом і Верховною Радою над поліпшенням податкового законодавства.

Безумовно, для якісних змін у бізнес-кліматі країни потрібна злагоджена співпраця не тільки офісу бізнес-омбудсмена з усіма гілками влади, а й Уряду і Парламенту між собою.

З 2016 року з початком дії зони вільної торгівлі з ЄС, Україна приєдналася до європейського торгового простору. Рада бізнес-омбудсмена обробляє проблеми, пов’язані з регулюванням зовнішньоекономічної діяльності, зосереджуючи увагу на факторах, які мають вплив на операційні витрати підприємств. Очікується, що в результаті впровадження рекомендацій Ради буде істотно модернізовано зовнішньоекономічне регулювання. До перших результатів у цьому напрямку можна віднести скорочення списку товарів, які підлягають обов’язковому ліцензуванню, а також підтриманий Верховною Радою в першому читанні законопроект щодо скасування деяких ліцензій на імпорт й експорт. Сьогодні Міністерство економічного розвитку і торгівлі активно шукає шляхи пом’якшення надто суворих санкцій за порушення у сфері зовнішньоекономічних відносин. У фокусі інституції також постійно знаходяться митні процедури.

Рада бізнес-омбудсмена готова співпрацювати з усіма на благо країни. Але зараз треба діяти, не гаючи часу, треба включати форсаж, бо іншого шляху в нас немає. Команда бізнес-омбудсмена енергійна, націлена на результативність. Ми працюємо для того, щоб бізнесу було простіше існувати, щоб він відчував, що має надійного партнера, який і надалі буде підтримувати та допомагати у вирішенні багатьох питань.

Коментарі

kazmetal l.com