Фіскали й правоохоронці: дружба з конвертцентрами і сприяння “поважному бізнесу”

Share Button

Конвертаційні центри в Україні безсмертні? Вже тривалий час журналісти ведуть інформаційну боротьбу з цими метастазами корупції, які допомагають спритним бізнесменам мінімілізувати податки та переводити у готівку кошти, завдаючи державі величезних збитків.

Наші фіскальні та правоохоронні органи, схоже на те, “прилаштувалися” позаду цієї почвари, контролюючи та використовуючи схему. Сьогодні, як і у старі недобрі часи, вони, коли треба, демонструють показники роботи, а коли треба – дружать, не без користі та сприяють великому поважному бізнесу. Як показало наше розслідування, зокрема на Львівщині у них дуже добра компанія – ТОВ “Корпорація КРТ”, ТОВ “Львівська тютюнова фабрика” та ПП “Оліяр” (” Майола”). Але про все по порядку.

Ще на початку року ми писали про убогі показники нашої влади по боротьбі з корупцією. Ситуація справді виглядала безнадійною. Зараз завершився, на вимогу міжнародних донорів та здорової логіки, процес створення антикорупційних органів і почалися зрушення. Та до вирішення проблеми ще дуже далеко.

Тепер чи не щотижня зустрічаємо повідомлення про викриття зловживання на митниці, у судовій системі, органах прокуратури, середовищі представників старої та нової влади.

Дуже хочеться вірити у результативність таких починань. Тому повертаємось до теми, яку редакція неодноразово порушувала, а зараз про неї вкотре нагадує та оприлюднює інформацію, що, сподіваємось, стане приводом для чергового кроку у боротьбі проти корупції в Україні.

Йдеться про потужний конвертаційний центр (далі КЦ) всеукраїнського масштабу, а, відтак, поле для зловживання недобросовісних чиновників та бізнесменів.

Додаткового оптимізму додало повідомлення, яке з’явилось нещодавно. За ухиляння від сплати ПДВ арештовано рахунки “Фозі-груп”, власників мережі супермаркетів “Сільпо” та суміжного бізнесу. А в Одесі ліквідовано конвертцентр з місячним обігом у 30 млн. грн.

Отож, ще 9 лютого 2016 року ІА ZIK оприлюднив інформацію про діяльність одного з великих КЦ. Йдеться про близько 170 суб’єктів господарювання, які мають виразні ознаки незаконної фінансової діяльності й тривалий час працюють на українському ринку. Вони чомусь не потрапляють у поле зору державних структур, які зобов’язані виявляти й ліквідовувати незаконну, так звану, податкову оптимізацію та способи ухилення від сплати податків.

У даному матеріалі було розкрито схему діяльності КЦ, названо прізвища основних фігурантів та реквізити фірм.

Одночасно з публікацією розслідування, в органи Державної фіскальної служби було надіслано ряд інформаційних запитів з метою акцентувати увагу на протиправній діяльності даного центру та отримати інформацію про кроки держслужби по боротьбі з корупцією.

Тоді виглядало, що було проведено значну роботу і тепер правоохоронці легко розкриють злочин.

Але куди там! ГУ ДФС у м. Києві 8 лютого 2016 року повідомило, що згадані фірми змінили назву та перереєструвались у регіональних підрозділах ДФС у Київській області, тому встановлення їх протиправної діяльності у м. Києві не є можливим.

Своєю чергою, ГУ ДФС у Київській обл. 9 березня 2016 року підтверджує перебування на податковому обліку даних підприємств, але звітує, що їхні співробітники встановили факт відсутності їх за податковими адресами, а також виявили, що дані суб’єкти не здійснюють фінансово-господарської діяльності, податкових звітів не подають. Також відзначають, що органами ДФС вживається вичерпний комплекс заходів щодо встановлення місцезнаходження посадових осіб цих підприємств.

І жодного слова про те, що у Єдиному державному реєстрі судових рішень можна побачити Ухвалу Сихівського районного суду міста Львова від 30.11.2015 щодо кримінального провадження № 32015140000000222 про надання доступу слідчому управлінню ФР ГУ ДФС у Львівській області до роздруківки документації про рух коштів на рахунку ТОВ “Бренд Люкс”, однієї з ключових фірм у ланцюжку даного КЦ. Йдеться про те, що службові особи ТзОВ “Львівська тютюнова фабрика” за період з 01.01.2014 по 31.12.2015 занизили сплату податку на додану вартість, обікравши державу на 9 076 859 грн!

Також повз їх увагу пройшла Ухвала Сихівського районного суду міста Львова від 02.12.2015 щодо кримінального провадження № 32015140000000223 про надання дозволу на тимчасовий доступ до оригіналів документів, які, відповідно до матеріалів оперативного управління ДПІ у Сихівському районі м. Львова ГУ ДФС у Львівській області та акту планової виїзної документальної перевірки, свідчать про те, що службові особи ПП “Оліяр” в період з 01.01.2014 по 31.12.2014 занизили податок на прибуток в розмірі 24 163 610 грн та податку на додану вартість в розмірі 31 116 326 грн. чим завдали шкоди державі на загальну суму 55 279 936 грн.!

І лише 21 квітня 2016 року ДФС у м. Києві повідомило про відкриття кримінального провадження щодо фірм, учасників цього КЦ за фактом ухиляння від сплати податків у особливо великих розмірах за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України.

В той же час стосовно жодної фірми, яка є користувачем послуг даного КЦ, не доведено до кінця жодної справи. Починаються досудові розслідування за фактом ухиляння від сплати податків на суми у десятки мільйонів гривень, ведуться слідчі дії і успішно закриваються з формулюваннями “Відсутній склад злочину” чи “Правопорушення не виявлено”.

І це за наявності офіційних досудових кримінальних розслідувань, угод з фірмами імовірних і, навіть, викритих КЦ, з виявленими у них конвертованими коштами з підписом для даної фірми. Це все не використовується як доказ!

Можливо, так стається тому, що, зокрема, на Львівщині йдеться про великі підприємства бізнесменів з сумнівною репутацією, а тепер респектабельних політиків – як от ТОВ “Львівська тютюнова фабрика”, котру пов’язують з одіозним підприємцем Григорієм Козловським, а також ПП “Оліяр” (ТМ “Майола”), імовірно, контрольовану депутатом ВР Андрієм Котом.

Ще цікавіша ситуація з ТОВ “Корпорація КРТ” нардепів Ярослава та Богдана Дубневичів.

ГУ ДФС у Львівській області, провівши аналіз його господарської діяльності та податкової звітності, встановила факт співпраці з підприємствами з ознаками ризику та видала ряд наказів про проведення документальних планової та позапланових перевірок, про що повідомив редакцію ІА ZIK 4 січня 2016 року, відповідаючи на наш запит.

Але в КРТ просто не впустили фіскалів на перевірку. До того ж, оскаржили видані накази в судовому порядку і добилися позитивного рішення Феміди. Апеляційний суд залишив в силі рішення суду першої інстанції – адміністративний позов задоволено повністю, накази про перевірку від ДПІ визнані протиправними.

Аналізуючи ситуацію, напрошується висновок, що правоохоронці, в особі ДФС, прокуратури та СБУ насправді не ставлять собі за мету ліквідувати таку ганебну проблему, як ухиляння від сплати податків та конвертування грошей (що є їхнім першочерговим обов’язком), чим завдають шкоди бюджету держави на сотні мільйонів гривень. Вони кружляють навколо фактів, назв фірм та конкретних осіб, завжди залишаючись на крок позаду, хоча вже давно мали б проаналізувати це явище та рішуче подолати.

Інколи, навіть, складається враження, що в країні постійно існує певний набір КЦ “в законі”. Деякі з них голосно “викривають” і закривають, натомість виникають нові. Така собі, благословенна правоохоронцями і фіскалами, корупційна схема, вигідна для всіх, крім держави з її чесними платниками податків, нужденними пенсіонерами та бюджетниками, а відтак, і освітою, медициною, культурою, держслужбою, для яких завжди бракує грошей. Зате їх ніколи не бракує у нечистоплотних бізнесменів та політиків. Не бракує їх на вілли і дорогі автівки й нашим правоохоронцям і фіскалам.

Та все ж, попри таку мляву діяльність, хочеться вірити, що невдовзі на офіційних сайтах компетентних органів з’явиться повідомлення про припинення діяльності висвітленого нами КЦ (як, до прикладу, в Одесі) та про викриття крупного клієнта цього конвертаційного центру – такого, як Фозі-груп (“Сільпо”).

ZIK проаналізував опубліковану раніше таблицю фірм “нашого” КЦ і подає її у додатку та надсилає в правоохоронні та фіскальні органи з конкретними інформаційними запитами.

Тут, як на долоні, видно основних фігурантів (кожен з яких позначений певним кольором). Серед них двоє старих, троє нових і декілька умовно випадкових осіб. Решта фірм можна вважати такими, які на сьогодні не задіяні у схемі.

Тут і перереєстрація приблизно в один час (березень-травень 2016 року).

Тут і розпорошення фірм по Україні і, відповідно, по різних органах ДФС. Тут і переоформлення, з метою утруднення пошуків, на осіб, зареєстрованих на тимчасово окупованих територіях. Тут є все для швидкої та ефективної роботи відповідних служб, які, до речі, існують на кошти платників податків. Хоча… Справді – існують, а живуть, і живуть добре, з зовсім інших джерел.

Джерело:stopcor.org/

 

Коментарі
kazmetal l.com