Верховна Рада знайшла спосіб “назавжди” ліквідувати безробіття

Share Button

Представники Комітету Верховної Ради з питань промисловості та підприємництва України заявили про те, що з’явився спосіб вирішити проблему безробітних в Україні раз і назавжди. І допоможуть їм у цьому, як вважають парламентарі, нові виробничі майданчики.

“Сьогодні в країні близько 2 млн безробітних, лише в І півріччі 2015 року на заробітки в Польщу виїхало 411 тис. українців”, – зазначив голова Комітету з питань промислової політики й підприємництва Віктор Галасюк, додавши, що Україна зможе назавжди знизити показник безробіття шляхом розвитку індустріальних парків.

Для більшості українців індустріальний парк все ще є загадкою. У законі N5018 – ст. він визначається як “облаштована відповідною інфраструктурою територія, у межах якої учасники індустріального парку можуть здійснювати господарську діяльність у сфері переробної промисловості, а також здійснювати науково-дослідну діяльність, діяльність у сфері інформації та телекомунікацій на умовах, визначених цим Законом та договором про здійснення господарської діяльності у межах індустріального парку”.

Отже, декілька незалежних підприємств ведуть свою діяльність на загальній території, вони пов’язані спільними ланцюжками створення доданої вартості, ділять спільну інфраструктуру парку й користуються послугами керівної компанії (приватного підприємства або держави).

Середня площа індустріального парку коливається в середньому від декількох десятків до декількох сотень гектарів. Однак, за інформацією Національного інституту стратегічних досліджень, в останні роки середня площа парку збільшується. Експерти пояснюють це бажанням держави сконцентрувати в них не лише нові, але й чинні підприємства, що допоможе істотно скоротити державні витрати.

На думку членів Комітету ВР, створення індустріальних парків може стати панацеєю для української економіки.

“Для держави – це перехід від моделі економічного дрейфу, який маємо сьогодні, до моделі керованого промислового інноваційного розвитку, де темпи зростання будуть мінімум 7-8% на рік, а не 1%, як прогнозують зараз. В цілому ж це регіональний розвиток для країни – наповнення місцевих бюджетів та створення робочих місць”, – зазначив Віктор Галасюк.

Підтвердженням його слів може служити приклад Туреччини. Там в період з 2002 по 2010 рік було створено 148 індустріальних парків, що надалі спровокувало збільшення ВВП країни та експорту у три рази.

Що стосується України, то далі створення трьох парків у 2014 році рушити не вдалося. “Ми відстаємо в розвитку від Європи на 15-20 років і, якщо ми не поспішимо, то будемо безперспективні у своєму розвитку”, – заявив голова Асоціації індустріальних парків України Ігор Николин.

Попри те, що за оцінками Асоціації в країні існує 43 перспективні території, інвестори вкладати в них гроші не хочуть.

Депутати не знайшли іншого виходу, як розробити законопроекти №2555а-д і 2554а-д, що створюють для них податкову мотивацію. Раніше законом було передбачено, що держава зобов’язана брати на себе частину витрат інвесторів щодо ведення бізнесу. Згідно з новими законодавчими актами, підприємці отримають також звільнення від сплати ввізного мита та особливий режим оподаткування на 5-10 років діяльності.

Виконувач обов’язків директора департаменту економіки Київської ОДА Дмитро Берулава зробив заяву про те, що в період з 2016 по 2018 рік в області планується створення 25 індустріальних парків. Раніше парки як один з найбільш ефективних способів залучення іноземних інвестицій зазначав Володимир Гройсман.

Джерело: bublbe.com/ua

Коментарі
kazmetal l.com