«АСОЦІАЦІЯ ДЛЯ ТЕБЕ»: як ЄС допомагатиме в євроінтеграції

Share Button

Незважаючи на те, що на підтримку України та її реформ Європейський Союз виділяє надзвичайно велику кількість фінансової та експертної допомоги, результативність процесу євроінтеграції та втілення положень Угоди про Асоціацію залежить, у першу чергу, від української влади, державних службовців та спеціалістів, які займаються цією копіткою справою. Тому ЄС започаткував проект «Підтримка впровадження Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС» або скорочено – «Association4U» («Асоціація для тебе»), основною метою якого є допомогти Урядовому офісу європейської інтеграції та профільним міністерствам з імплементацією Угоди про асоціацію та ЗВТ.

Зазвичай програми технічної допомоги від ЄС фінансують залучення експертів з країн ЄС, які мають значний досвід державної служби і впровадження реформ у міністерствах своїх країн. Хоча останні місяці у Брюсселі представники Європейської комісії заговорили про те, що планують знайти можливості для залучення до роботи у євроінтеграційному напрямі саме українських експертів.

Про потребу в місцевих фахівцях досить довго говорило і українське експертне середовище, оскільки вимоги до імплементації Угоди, а саме наближення українського законодавства до норм ЄС, є дуже жорсткими, а кількість людей, які мають кваліфікацію цим займатися, – надзвичайно мала.

І ось перші реальні кроки у цьому напрямі почалися. 19 травня громадськості було презентовано проект «Association4U», який буде займатися підтримкою юридичного наближення українського законодавства, інформуванням населення щодо Угоди, а також допомогою з перекладом 30 тисяч сторінок європейських законів українською мовою. До речі, лише Україні Євросоюз допомагає з фінансуванням перекладу правових актів ЄС; усі країни, які згодом стали членами Євросоюзу, робили це своїм власним коштом. Бюджет проекту «Association4U» перевищує 7 мільйонів євро. Він передбачає залучення не лише європейських експертів, а  й українських фахівців за згаданою програмою. Ще одна амбітна задумка проекту – створення тематичного євроінтеграційного порталу, який міститиме інформацію про різні аспекти євроінтеграції. Користуватися ним зможуть  і журналісти, і бізнес, і громадські організації. Інформування громадськості про Угоду про асоціацію  також є одним із компонентів проекту. Проект триватиме до січня 2019 року.

Ян Томбінський, голова Представництва Європейського Союзу в Україні:
Проект «Association4U» є елементом тих стратегій та реформ, що впроваджуються в Україні вже впродовж тривалого часу за участі ЄС у сприянні трансформації Української держави. Цей проект, який ми сьогодні запускаємо, є проектом, завдяки якому ми будемо намагатися допомогти всім українським інституціям, у першу чергу Уряду. Проект також буде стосуватися і Верховної Ради, щоб допомогти законодавчій і виконавчій гілкам влади подолати шлях запровадження до українського законодавства європейських норм. Правові норми ЄС в Україні стануть фундаментом для ефективної розбудови європейських інституцій. Проект покликаний допомогти імплементувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Асоціація не є одноразовою подією. Це шлях, який буде визначати розвиток України на найближче десятиліття, і для того потрібна демократична легітимація цього процесу трансформацій. Ця легітимація буде досягнута за умов, що громадянське суспільство буде також задіяним. Я бажаю, щоб цей проект був двигуном тих змін на найближчі роки. Бажаю усім нашим експертам з різних європейських країн, щоб вони також були частиною цього успіху. Але головне – я би побажав українцям, щоби розуміння того, що йдеться про майбутнє України, було першим принципом нашої праці.

Іванна КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ, віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції:

Угода про Асоціацію Україна–ЄС – це, перш за все, угода про важливі зміни всередині країни. Це ті зміни, на які очікують наші громадяни, які принесли жертви заради того, щоб ця Угода впроваджувалася в життя. Тому дуже важливим є якість і темп впровадження Угоди. Уряд розраховує на підтримку громадянського суспільства.
З початком імплементації Угоди про Асоціацію, коли з 1 січня 2016 року запрацювала всеосяжна зона вільної  торгівлі, цей процес супроводжувався жорсткими заходами з боку Російської Федерації, яка серйозно обмежила та ускладнила транзит української продукції,  унеможливила імпорт українських продуктів, відмінила зону вільної торгівлі у рамках СНД. Усі ці труднощі відчувають вітчизняні експортери та підприємства. Це означає, що  активніше потрібно використовувати можливості, виборені у співпраці з ЄС. Постійно йде пропаганда, що ЄС – неправильний вибір України, тому поряд зі щоденною роботою необхідно протистояти такій інформаційній атаці на суспільство. Важливо пояснити та показати громадянам, представникам бізнесу, що жити за європейськими правилами вигідно вже сьогодні. Важливо підвищити обізнаність  усіх верств населення стосовно переваг та можливостей, які надає Угода. Зараз треба зміцнювати інституційну спроможність держави, виконувати зобов’язання перед європейськими партнерами. Одним із завдань Уряду бачу ведення активного діалогу з парламентом, громадянським суспільством. Введення посади віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції стане ще одним додатковим інструментом на шляху країни до ЄС.

Марек ТАБОР, генеральний радник  при Міністерстві закордонних справ Польщі:

Трансформуючись та перетворюючись, Україна тільки на початку свого європейського шляху. Кожна країна має розробляти власну систему взаємовідносин з ЄС залежно від культури та історії, політичної ситуації. Але при цьому всі кроки мають бути складені таким чином, щоб дозволили підготовку сталих послідовних, продуманих, обґрунтованих процедур у країні. Кожне міністерство повинно знати, за імплементацію яких розділів європейського законодавства воно відповідає. Необхідно чітко розділити усі робочі завдання. Також не можна недооцінювати роль експертів. У випадку Польщі тривалий час експертний рівень і менеджмент знаходився на середньому рівні, була чітка тенденція віддавати вирішення питання на верх. І в результаті міністерства займалися вирішенням проблем, які не мали виходити на високий рівень прийняття рішень. Тому необхідно дати експертам та керівникам більше повноважень, щоб вони могли самостійно вирішувати питання зі своїми колегами з міністерств. Будь-який закон потрібно узгоджувати і здійснювати комунікацію із зацікавленими сторонами. Отже, адміністративна спроможність багато в чому базується на можливості вести комунікацію, працювати як команда, не обстоюючи інтереси сільськогосподарської чи промислової галузі, а представляти українську позицію та політику. Це також важливо і в комунікації з Європейською комісією. Є державні установи, не підпорядковані Уряду, але важливі для функціонування країни. Наприклад, Національний банк Польщі завжди був присутній на зустрічах Уряду та комітету з євроінтеграції, і його думки та зауваження були враховані. Тому важливим є долучення всіх  структур до процесу євроінтеграції.

Адам ЛАЗОВСКІ, професор Вестмінстерського університету:

Наближення законодавства до стандартів ЄС – дуже кропітке завдання, яке має багато економічних, політичних наслідків. Необхідно переконатися, що напрямок обрано правильно, оскільки у разі неправильних кроків буде дуже важко переконати громадськість, що євроінтеграція – це добре. Україна порівняно з іншими країнами, які претендують на членство в ЄС, знаходиться у кращому становищі: вже підписана Угода про Асоціацію, і залишилося тепер наблизити законодавство до стандартів ЄС. Існують певні часові межі, тому можна самим визначати, що і як робити у першу чергу. Подивіться на Балкани: їм треба змінювати майже все законодавство, йдеться не про сотні, а про тисячі нормативних актів. Фінальні терміни для Балканських країн виглядають досить складно. Україна має ще час на розстановку пріорітетів, треба зробити оцінку законодавства, визначитися, що саме потребує вдосконалення. План дій має бути наповнений не гарними словами, а цифрами та строками виконання. Іноземні партнери можуть допомагати та направляти, але країна повинна рухатися сама. Важлива також комунікація, особливо з бізнес-спільнотою, оскільки законодавство впливає на підприємництво.

 

 

 

 

 

Коментарі

kazmetal l.com