Великий і середній бізнес перейшли на готівку

Share Button

Держава вже не має змоги контролювати оплату податків бізнесменами, вважають в Українському аналітичному центрі. Причиною є перехід крупного й середнього бізнесу на готівкові перерахунки коштів.

“Справа в тому, що НБУ масово закриває банки. Зрозуміло, коли йде така політика щодо маленьких підозрілих банків, але коли закривають і багато середніх — це все реальна проблема для економіки. Бізнес так працювати не може. Він переходить у тінь”, – заявив Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

Цього року дефіцит Пенсійного фонду досяг 145 млрд грн, повідомив прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Це майже удвічі більше, ніж торік.

“Такий стан речей частково пов’язаний із тим, що бізнесмени стали платити менше податків. Середній і крупний бізнес перейшов на розрахунки в готівці. Тепер податківці не бачать руху грошей. Коли всі розраховуються електронними грішми, то зрозуміло, хто і скільки перерахував, які податки заплачено. Зараз все це стало невідомим”, – пояснює експерт.

Від збільшення кількості угод у готівці страждає і банківська система.

“Ні на кредитах, ні на депозитах фінустанови зараз не можуть заробляти стільки, скільки раніше. Тепер вони й ще не мають можливості брати комісії за перерахунки коштів”, – пояснює Олександр Охріменко.

Нагадаємо, що у грудні торік Верховна Рада майже у два рази зменшила розмір ставки єдиного внеску для роботодавців. Її встановили на рівні 22%. Такий крок повинен був частково вивести бізнес із тіні. Однак це нововведення ніяк на тіньовий бізнес не вплинуло.

Джерело: businessua.com

Коментарі
kazmetal l.com