Зниження облікової ставки НБУ – наслідки для бізнесу

Share Button

Нацбанк в 2016 р сигналізує ринку, що споживча інфляція поступово сповільнюється, що в підсумку посприяло зниженню облікової ставки з 22% до 19% в квітні, а в травні з 19% до 18%. Як вплине це на бізнес і ділову активність в країні?

Облікова ставка або ставка рефінансування – монетарний інструмент з допомогою якого, центральний банк країни визначає вартість залучення і розміщення грошових ресурсів комерційних банків. У класичній економічній теорії, коли знижується облікова ставка, то всі інші ставки на ринку корелюючи з нею також змінюються в сторону зменшення. Фінансовий ресурс банки можуть залучити або у вигляді депозитів населення і бізнесу, або у вигляді фінансування центрального банку країни.

З огляду на економічні реалії, в Україні активного залучення рефінансування на банківському ринку не відзначалося, лише кілька банківських установ в 2015 р отримали кредити від НБУ, в той час як більшість банків сконцентрувалися на залученні ресурсу у вигляді депозитів. Відповідно, багато фінансистів сприйняли новину про зниження облікової ставки до 18% скептично, незважаючи на те, що вартість обслуговування платежів по рефінансуванню знизиться, стосуватиметься це лише декількох банків.

НБУ відзначає, що в квітні споживча інфляція в річному вираженні знизилася до 9,8%, а це згідно зі статистичними даними регулятора, кращий показник за останні два роки. Крім цього, спостерігається поступове поліпшення ситуації на зовнішніх сировинних ринках, що в свою чергу вплинуло на збільшення валютної виручки і зміцнення обмінного курсу національної валюти.

Примітно те, що зі зниженням облікової ставки Національний Банк декларує коригування ставки прибутковості на депозитні сертифікати до 16-17%. Історично склалося, що останні 1,5-2 роки банки з метою розмістити свою надліквідність найчастіше вкладалися саме в депозитні сертифікати, а не в нові кредити для населення або бізнесу. Тому справедливо сказати, що прибутковість депозитів може просісти пропорційно – на 1% річних для вкладів строком 3-6 міс. А ось за довгостроковими вкладами (більше 12 міс.) прибутковість майже не зміниться. Згідно зі статистикою НБУ, з початку травня середня прибутковість 3-місячних гривневих депозитів скоротилася з 18,75% до 18,15% річних, а 12-місячних – з 19,93% до 19,65% річних.

Беручи до уваги певні позитивні кроки НБУ в монетарній політиці, зниження облікової ставки ще не гарантує аналогічного зниження ставок за банківськими кредитами. Банкіри декларують, що на ринку кредитування зберігається невизначеність з досить високим рівнем ризику. Ціна кредиту формується виходячи з вартості залученого ресурсу, зваженого на ризик, тому миттєвого зниження ставок по кредитах не варто очікувати і в найближчій перспективі вони залишаться на рівні 20-27%.

У недалекій перспективі, банкам все ж доведеться провести коригування в бік зниження ставок, по-перше, платоспроможні клієнти не готові платити великі відсотки по кредитах, по-друге, зменшення процентних доходів банків за рахунок зниження прибутковості по депозитних сертифікатах НБУ буде їх підштовхувати до нарощування обсягів кредитування як населення, так і бізнесу.

Олександр Рудь, керівник з корпоративного бізнесу Kreston GCG

Джерело: finance.ua

 

Коментарі

kazmetal l.com