Створення Громадського технократичного уряду

Share Button

 20 квітня відбулося спільне розширене засідання Антикризової ради громадських організацій України та Правління УСПП.

На засіданні розглядалися пропозиції галузевих асоціацій, громадських організацій та бізнесу щодо актуалізації Антикризової програми невідкладних заходів на 2016 рік, рішення, які мають привернути увагу влади до необхідності термінового розв’язання нагальних проблем реального сектору економіки.

В умовах серйозного розбалансування системи державного управління та збереження високого рівня корупції в країні було ініційоване створення Громадського технократичного уряду для ретельного моніторингу рішень влади та оцінки їх впливу на сприятливий бізнес-клімат, забезпечення прозорих та конкурентних засад у регуляторній діяльності.

На думку виступаючих на заході представників громадських організацій, уряд, сформований не на програмі дій, а на колуарних домовленостях, не викликає довіри у бізнес-спільноти. Уряд було оновлено «технічно», за квотним принципом, через кадрову метушню, в ньому не вистачає фахівців-практиків, як цього вимагала громадськість. Не сталося серйозного аналізу роботи попереднього уряду, діагностики поточної соціально-економічної ситуації. Однак представники реального сектору економіки наполягають на високому рівні діалогу з владою, її постійних ефективних комунікаціях з бізнес-спільнотою. Тому було прийнято рішення про доопрацювання та актуалізації Антикризової програми спільних дій влади та бізнесу.

«Сьогодні опублікована програма дій КМУ. Це, насправді, швидше декларація намірів – без конкретних етапів, виконавців, термінів. Вчора Національна рада реформ без консультацій з громадськістю запропонував своє бачення плану дій на найближчий період. Але очевидно, що така «відірваність» від громадянського суспільства, яке консолідовано пропонує свої ресурси, ідеї, напрацювання, не дасть бажаних результатів. Громадське технократичний уряд – не опозиційною, а інтелектуальна альтернатива КМУ. Планується структурувати роботу за напрямками, залучити справжніх фахівців, на підставі постійного моніторингу ситуації «видавати на гора» проекти управлінських рішень, пропозицій, налагодити на високому рівні комунікації між владою, бізнесом і громадськістю », – зазначив голова Антикризової ради громадських організацій, президент УСПП Анатолій Кінах.

Підприємництво висловило занепокоєння,  що від перестановки персоналій в уряді і парламентській коаліції результати залишаються незмінні. До сих пір немає злагодженої взаємодії в трикутнику Президент – уряд – парламент, падіння якості та ефективності державної влади триває.

Багато говорили на заході і про банк “Хрещатик”. Навіть саме цьому банку було присвячено спеціальну заяву розширеного засідання.

Як пообіцяли організатори заходу, вже в травні буде сформований склад громадського технократичного уряду. Але, як зазначили присутні, лише консалідована позиція бізнесу дасть шанс на конструктивний діалог з владою.

 

 

Коментарі
kazmetal l.com