Чверть трильйона збитків: підсумки роботи українського бізнесу в 2015 році

Share Button

Позитивний результат показали тільки підприємства аграрного та освітнього секторів Майже чверть трильйона гривень у “мінусі” − такий загальний фінансовий результат українського бізнесу за 2015 рік. Згідно з даними Укрстату, великі та середні підприємства отримали минулого року 230,6 млрд гривень збитків (до оподаткування). У 2014 році цей показник склав 389,1 млрд гривень збитків.

Незважаючи на глибокий “мінус”, структура загального фінрезультату дарує привід для боязкого оптимізму − загальнонаціональний прибуток склав 279,1 млрд гривень, що на 51,3% більше, ніж минулого року. Частка збиткових підприємств у 2015-му порівняно з попереднім роком зменшилася на 5,8 в.п. − до 32%.  У розрізі секторів безумовно прибутковими були лише підприємства агропромислового комплексу (загальний фінансовий результат − 62,346 млрд гривень; лише 9% аграрних підприємств отримали збиток), а також підприємства освітнього профілю (загальний фінансовий результат − 80,5 млн гривень, близько 20% представників сектору були збитковими).

Серед найбільш проблемних напрямків бізнесу, виходячи з держстатистики, виявилися операції з нерухомістю − близько 50% підприємств сектору отримали збиток; мистецтво і розваги, де “в мінусі” 63% підприємств; організація тимчасового розміщення та харчування − тут збиток зафіксовано у 42,5% гравців.  В абсолютних цифрах найбільш гнітючі показники у промислових підприємств − “мінус” 168,964 млрд гривень, з яких 70% або “мінус” 117,711 млрд гривень − “заслуга” переробної промисловості.

Економіст Олександр Жолудь пояснює падіння прибутковості більшості бізнесів скороченням обсягів виробництва у відповідь на зниження попиту − як внутрішнього, так і зовнішнього. “Щодо тих галузей, які показали позитивний результат, зокрема, по сільському господарству − цілком імовірно, це є результатом специфіки сплати оренди. Реально оренду треба було б платити вищу, але вона не сплачується, тому формально входить у прибуток, а не у витрати”, − каже він.

“Плюс” освітнього сектору можна пояснити невеликими операційними витратами і все ще сміховинно низьким рівнем оплати праці представників цього сектору. Ще один притулок прибутку, хоч він і не позначений в офіційній статистиці, − малий бізнес. “Малий бізнес знаходиться на спрощеній системі оподаткування, тому немає ніяких сумнівів, що він в Україні − одна з найприбутковіших галузей. Але оцінити ступінь прибутковості, на жаль, ні держоргани, ні експерти не можуть”, − зазначає економіст Віктор Суслов, додаючи, що й самі представники малого бізнесу на тлі дискусії про перегляд цих пільг не поспішають хвалитися позитивними фінрезультатами. “Те, що стосується роботи малого бізнесу, вимагає спеціального державного вивчення, адже не секрет, що саме малий бізнес, торгівля працюють на реалізації імпорту. Безумовно, малий бізнес належить до дуже прибуткових сфер, і кількість людей, зайнятих у ньому, збільшується”, − підкреслює він.

За підсумками поточного року економісти також прогнозують негативний результат, але масштаб загального падіння буде меншим. “Більша частина проблем низької прибутковості підприємств зводиться до того, чи здійснюють ці підприємства операції з офшорами. Якщо буде виконуватися те, що пообіцяв президент України, − а він пообіцяв заборонити працювати великим підприємствам з офшорами − використовувати трансферне ціноутворення, продаж офшорним кампаніям продукції за мінімальними цінами, що дозволяє вивести нульову рентабельність і т.д. Якщо це буде зроблено, то ми побачимо реальну прибутковість роботи великих підприємств”, − сподівається Суслов.

Джерело: forbes.net.ua

 

Коментарі

kazmetal l.com