Чому ЄСВ знизили, а бізнес із “тіні” так і не вийшов

Share Button

Зниження лише ЄСВ – недостатній захід для стимулювання виходу малого бізнесу з «тіні», потрібно знижувати фіскальне навантаження й по інших податках. Таку думку висловила глава парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

«Суб’єкти підприємницької діяльності до останнього не довіряють державі в плані лібералізації. Всі очікують, що завтра чи післязавтра відмінять цю норму. Тому й не особливо поспішають виходи з «тіні» з причини, що, як уже назвала, економічно ще не доцільно, а з другої точки зору, ті, для кого це було б прийнятно, не виходять, бо політика держави часто змінюється. Лунають такі заяви від урядовців, що якщо далі будуть знижуватися платежі ЄСВ до Пенсійного фонду, то, можливо, треба буде повертатися на стару ставку – в середньому 41%. Це політична помилка. Така позиція, думаю, не буде в залі проголосована. І це буде глобальна помилка – підвищувати платіж без того, що ми не провели комплексної лібералізації», – зазначила Н. Южаніна.

Також вона наголосила, що оптимальним сценарієм було б проведення пенсійної реформи перед податковою реформою. «Я не знаю, які в країні треба платити податки, щоб забезпечити такі [пенсійні] видатки. Щось треба змінювати. І залишатися на такому податковому навантаженні ми не те, що не можемо. Ми не маємо права», – резюмувала Н. Южаніна.
Джерело: http://expres.ua

Коментарі
kazmetal l.com