Податок на землю доб’є столичних підприємців

Share Button

Останні роки малий та середній бізнес в України ледь зводить кінці з кінцями. Постійно ростуть податки, здійснюється фіскальний тиск. Корупційні схеми, на жаль, продовжують працювати. А цьогоріч на підприємців столиці чекав ще один неприємний сюрприз: у три рази підняли податок на землю.

Новий збір виріс з 1% до 3% від податкової ставки на нерухомість. Це найвищий податок в Україні. Наприклад, у Черкасах він становить 0,3%, в Одесі та Дніпропетровську – 1%, у Харкові – плаваюча ставка, у Вінниці – також. Там беруть від 0,25% до 1%, залежно від використання землі.

“Мені доведеться переводити свій бізнес або у інше місто, або десь нелегально орендувати землю чи приміщення. Раніше я платив 4 тисячі гривень податку на землю під мій комплекс, зараз – 12 тисяч. І це в ситуації, коли мої прибутки зменшуються”, – розповідає Сергій Войтило, співвласник приватної автомийки у Святошинському районі міста.

За його словами, доходи його бізнесу за останні два роки впали на 15-20%. Машин заїжджає менше. Натомість вся автохімія і комунальні послуги зросли.

“Працівники вимагають підвищення зарплати, але це в сьогоднішніх умовах неможливо. Бо кожні півроку — якесь нове здирництво. Одні знайомі з СТО на Великій Окружній припинили платити податок на землю. Так їх попередили про штраф у такому ж розмірі”, – говорить чоловік.

В теперішній економічній ситуації України підвищення податків на землю неприпустиме. Воно може перевести частину економіки в тінь і зупинити місцевий бізнес, вважають в Асоціації професійних управляючих нерухомістю.

“Мало того, що податок на землю у Києві підвищили, так ще й забрали пільги у виробників. Раніше у підприємців, які щось виробляють, були пільги на земельний податок. Вони сплачували на 50% менше. Таким чином стимулювали бізнес не просто займатися перепродажами, а ще й щось виробляти. Зараз цього немає. Виробники працюють в таких же умовах, як і нотаріальні контори, бюро перекладів тощо”, – пояснює Анатолій Топал, віце-президент Асоціації професійних управляючих нерухомістю.

На його думку, після цього нововведення столичної влади бізнес почне переводити свої цехи в районні центри та подалі від міста. Там податок на землю нижчий.

“У Києві і так багато безробітних, а через це їх стане ще більше. Відрахування у столичну казну можуть впасти у два рази”, – прогнозує фахiвець.

За його спостереженнями, через підвищений податок на землю вже подорожчала оренда приміщень. Особливо відчутно це в центральній частині міста. За приміщення, оренда яких коштувала 10 тисяч гривень, вже беруть на 1-2 тисяч гривень більше.

“Міська влада таким чином вносить свою частку у знецінення гривні. Бо в Києві велика кількість підприємств, незалежно від того, орендують вони землю чи мають свою, піднімають ціни на кінцеву продукцію. Споживач за неї змушений платити більше. Як результат, на свою зарплатню з кожним місяцем людина може придбати менше і менше товарів та послуг”, – вважає експерт.

Податок на землю у Києві можна було б зробити 0,001%. Відповідно до нинішнього законодавства, це можливо.

“Такий відсоток встановили для багатоквартирних будинків, аби люди не переплачували. Зараз такий необхідно встановити для бізнесу. Хоча б на 5 років. За цей час можна було б стимулювати місцевих підприємців. Думаю, міська влада це розумує. Бо і сама має землю і бізнес. Але, очевидно, платити за це не збирається”, – вважає Анатолій Топал.

Нагадаємо, у більшості обласних центрів податки на землю підняли протягом 2015 року. У багатьох містах місцева влада вирішила лишити символічний податок 0,001%.

Володимир Гук

Джерело: http://znaj.ua

 

Коментарі
kazmetal l.com