Генеральна угода – камінь спотикання чи нова якість трудових відносин: позиція профспілок

Share Button

Генеральна угода – це суспільний договір, якій врегульовує основні принципи і норми реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні для ведення колективних переговорів та соціального діалогу на національному рівні між його трьома сторонами: Урядом, роботодавцями та профспілками. Угода є основною для розроблення та укладання галузевих і регіональних угод, колективних договорів. Без неї пробуксовує вся система колективно-договірного регулювання.

З кінця лютого 2014 року було розпочато процес укладання нової Генеральної угоди, який затягнувся аж на два роки.

Читайте також: Генеральна угода. Крига нарешті скресла?

І ось сьогодні на  прес-конференції «Генеральна угода – камінь спотикання чи нова якість трудових відносин: позиція профспілок» представники профспілок заявили, що Спільній робочій комісії повноважених представників Сторін колективних переговорів і підготовки проекту Генеральної угоди на новий строк, засідання якої відбулося 10 лютого цього року, не вдалося досягти згоди за принциповими положеннями.

Принциповими для профспілок положення стосувались темпів скорочення грошового розриву між посадовим окладом (тарифною ставкою) працівника І тарифного розряду ЄТС та мінімальною заробітною платою та залежності ставки першого тарифного розряду від показників мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму.

За словами спікерів заходу, Уряд та спільний представницький орган сторони роботодавців на національному рівні блокують колективні переговори з укладання Генеральної угоди, що є ще одним з підтверджень недієвості соціального діалогу в Україні.

Але виникає питання: чому про факт зриву підписання Генеральної угоди профспілки заявили аж через місяць після засідання Спільної робочої комісії?

Виникає відчуття, що сьогоднішня прес-конференція та завтрашній масштабний бізнес-форум якось між собою пов’язані та спрямовані на одне й те саме прагнення – «геть Яценюка».

Чекайте на продовження теми. Слідкуйте за нашою стрічкою новин.

 

Коментарі
kazmetal l.com