Ратифікація конвенції МОП № 102 про мінімальні норми соціального забезпечення стане ще одним кроком нашої країни на шляху до євроінтеграції

Share Button

11 березня відбувся круглий стіл «Зміцнення системи соціального забезпечення України шляхом ратифікації Конвенції Міжнародної організації праці № 102», організований Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення спільно з Міжнародною організацією праці.

Голова Комітету Людмила Денісова зазначила, що дія Конвенції МОП №102 поширюється на 30 країн Європи, які її ратифікували. І наша країна, у разі приєднання до цього документу, стане тридцять першою.

«Ця Конвенція розпочала історію свого існування з 1952 року. Можна стверджувати, що саме тоді розпочався процес створення якісно нової європейської системи соціального захисту, яка стала фундаментом для національних систем соціального забезпечення майже усіх країн Європи», – повідомила Людмила Денісова.

За її словами, головне значення Конвенції для України полягає у формуванні системи пріоритетів у соціальній сфері.
«Перебуваючи на посаді Міністра соціальної політики я була одним з ініціаторів ратифікації цього документу, і процес, який відбувався в Україні до того, як Конвенцію подано до парламенту, був складним. Я особисто зустрічалася з Генеральним директором Міжнародної організації праці паном Гай Райдером та обговорювала положення Конвенції та виклики, які постануть перед Україною. І на сьогодні проект закону про ратифікацію Конвенції внесено Президентом України до Верховної Ради й очікує свого розгляду у сесійній залі. Сподіваюся, що найближчим часом проект буде розглянутий у парламенті та ратифікований», – наголосила Людмила Денісова.

Як підкреслила Голова Комітету, соціальне забезпечення є правом людини, і кожній людині, незалежно від того, де вона живе, має бути гарантовано мінімальний рівень базового соціального захисту.

«Відповідні гарантії закладені саме в Конвенції МОП №102 про мінімальні норми соціального забезпечення, і на сьогодні Україна бере на себе зобов’язання щодо ратифікації 9 з 15 її розділів», – сказала вона.

Також Людмила Денісова повідомила, що аналіз положень законодавства України свідчить про те, що вітчизняні норми не лише відповідають Конвенції №102, а за деякими чинниками перевищують її мінімальні вимоги. Так, в Україні охоплено ширше коло осіб, яким гарантується соціальний захист, більш вищі деякі розміри допомог та виплат.

Окремо Голова Комітету звернула увагу на положення Конвенції щодо медичної допомоги. «За обставиною надання допомоги наше законодавство повністю відповідає Конвенції, оскільки все населення України має право на медичну допомогу. Однак, практика показує, що якість та доступність медичної допомоги у переважній більшості закладів з охорони здоров’я для населення є вкрай низкою. Крім того, в Україні ще не введено систему загальнообов’язкового державного медичного страхування», – зазначила вона, додавши, що Комітет соціальної політики надалі працюватиме у вирішенні цього питання.

За словами Людмила Денісової, враховуючи, що національна система соціального захисту включає в себе розгалужену мережу соціальних пільг та виплат з дублюванням певних функцій, приєднання до Конвенції надасть змогу вибудувати систему пріоритетів у соціальній сфері та стати основою для формування виваженої соціальної політики, яка базуватиметься на міжнародних традиціях у правовій сфері та враховуватиме економічно обґрунтуванні позиції.

«Сьогодні історичний момент, який полягає в тому, що всі визначили необхідність ратифікації Конвенції №102. Щодо того, хто буде контролювати її виконання, то хочу сказати, що буде не лише громадський контроль, а й міжнародний. І у нас є молоде покоління, яке чекає, щоб ми рухалися в цьому напрямку і це крок до євроінтеграції нашої держави. Через соціальний діалог і гідну працю ми будемо рухатися до гарного соціального забезпечення», – наголосила Людмила Денісова.

У круглому столі взяли участь народні депутати, експерти МОП, представники Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерств, відомств, всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців, профспілок, науковці.

 

 

Коментарі
kazmetal l.com