Як почати свій бізнес із нуля та відкрити інтернет-магазин

Share Button

Якщо ви надумали організувати свій бізнес, але не маєте поняття, з чого розпочати, пропонуємо вам пройти 7 кроків на шляху до реалізації цієї ідеї.

Якщо ви надумали організувати свій бізнес, але не маєте поняття, з чого розпочати, пропонуємо вам пройти 7 кроків на шляху до реалізації цієї ідеї. Для наочності розглянемо цю технологію на прикладі вигаданого підприємця, якого звуть Костя. Це головний герой історії, який поставив собі за мету відкрити бізнес із нуля. На прикладі Кості ви зможете крок за кроком подолати цей тернистий шлях самостійно. Розпочнемо!

Крок 1. Визначення своєї цінності

Кожен погодиться, що бізнес – це фактично обмін грошей на ту чи іншу цінність, яку ви готові запропонувати клієнтам. Це спосіб вирішити їхню проблему за фінансову винагороду. Скажімо, ви впевнений автомобіліст чи креативний дизайнер, а можливо, навіть маєте талант до створення речей своїми руками – кожен із випадків являє собою певну цінність, за яку люди можуть платити. Пропонуємо одразу перейти до справи і виконати практичне завдання, яке дасть поштовх до створення бізнесу з нуля.

Вправа: на аркуші паперу складіть список із 10 своїх навичок, якими, за власним переконанням, ви володієте краще, ніж інші. Потім подумайте, що з усього викладеного викликає найбільше задоволення під час виконання. Можливо, зараз це – ваше хобі. Сенс у тому, що людині не властиво упродовж тривалого часу займатися тим, що їй не подобається, а бізнес – це свого роду творчий процес, який потребує всебічного розвитку, волі, сили та самовіддачі.

Для прикладу, після завдання ви прийшли до висновку, що маєте схильність та інтерес до викладання, спілкування з людьми, роботи з інформацією, а головне – що це добре виходить. Прояв цих здібностей у комплексі дозволить стати репетитором, консультантом чи менеджером у мережевому маркетингу.

Отже, дізнаємося про те, як Костя вирішив розпочати свій бізнес

Костя склав список своїх улюблених занять та порівняв його з тим, що вдається йому найкраще за все. Він вирішив, що буде продавати товари в Інтернеті та насамперед хоче замовити інтернет-магазин для свого бізнесу. Тим більше він має хороший приклад – друг із Києва вже давно має свій інтернет-магазин та активно продає одяг і взуття різних брендів із Європи та США, а його оборот складає більше 1 млн грн на місяць.

Оцінивши свої сили, Костя вирішив, що теж створить свій інтернет-магазин та буде розвивати його в Україні. Тим більше він знає, де можна брати оптом хороший і якісний товар. Костя загорівся цією ідеєю та вдома щодня сидів до пізньої ночі, продумуючи всі деталі майбутнього бізнесу, щоб правильно стартувати.

Уже тоді він зрозумів, що буде займатися підприємницькою діяльністю, купуючи товар дешево, а його продавати буде дорожче. Тим більше сам він чудово розбирається в асортименті.

Також Костя зметикував, що якщо він буде самостійно приймати дзвінки, наповнювати інтернет-магазин товаром, займатися відправленням замовлень, контролювати підрядчика і, звичайно ж, не орендувати офіс, а працювати вдома, на цьому можна чудово заощадити кошти. Його початкові вкладення в бізнес будуть мінімальними.

Ось і прийшла в голову нашому герою ідея займатися бізнесом. Добре, що жив він у великому місті, де у нього було багато потенційних замовників. Такими були перші кроки Кості на шляху до мети.

 

Крок 2. Аналіз ринку та вибір ніші для свого проекту

 

Щоб зрозуміти, наскільки вдалим буде бізнес, необхідно дібрати ключові слова для сайта через доступний онлайн-сервіс Google AdWords. Костя вирішив не поспішати та займатися ретельною підготовкою до того етапу, який називають “вільне  плавання у світі бізнесу”.

Ознайомившись із ситуацією на ринку, він дізнався, що в Україні є приблизно 10 схожих інтернет-магазинів, які продають товари, реалізацією яких і збирається займатися Костя. Він попросив свого друга Павла допомогти виявити плюси та мінуси цих ресурсів під виглядом клієнта, щоб надалі уникнути промахів та прикрих помилок.

За результатами комерційної розвідки був складений список сильних та слабких якостей інтернет-магазинів конкурентів, що дозволяють адекватно оцінити ситуацію, що склалася, та відпрацювати для себе механізм дії.

Сильні сторони інтернет-магазинів конкурентів Кості:

  • 3 із 10 ресурсів пропонують безкоштовну доставку за умови купівлі на суму від 1000 грн;
  • 2 із 10 надають знижку на придбання додаткового товару;
  • 4 із 10 інтернет-магазинів дарують замовнику подарунковий сертифікат на 5%-у знижку при повторній купівлі у них;
  • менеджери 5 із 10 інтернет-магазинів уважно слухають клієнта та допомогають вибрати товар, який буде відповідати його очікуванням;
  • 2 ресурси із 10 мають трафік більше 5300 на день.

Слабкі сторони інтернет-магазинів конкурентів Кості:

  • 8 із 10 інтернет-магазинів надто нав’язливо намагаються продати додаткові товари при першому дзвінку, не вникаючи у потреби замовника. Це викликає у нього негативну реакцію;
  • менеджери 3 інтернет-магазинів не перетелефонували, коли був пропущений дзвінок від потенційного клієнта;
  • у 2 інтернет-магазинів немає реальної інформації щодо залишку товарів на складі;
  • 4 інтернет-магазини відрізняються непривабливим та нудним дизайном;
  • 7 інтернет-магазинів не мають адаптивної верстки для мобільних телефонів та інших девайсів;
  • у 4 інтернет-магазинів є погана структура каталога та немає фільтрів для пошуку товару.

Взявши до відома усі позитивні та негативні якості конкурентів, наш герой Костя вирішив продавати товари у своєму місті дешевше. Інтернет-магазини з аналогічним асортиментом товарів реалізують продукцію дорожче, оскільки на оренду офісу та оплату податків за співробітників у них йдуть солідні суми коштів. Ціни на товари в інтернет-магазині нашого героя були в півтора раза нижче при їхній високій якості.

На цьому закінчився другий етап побудови бізнесу з нуля у Кості.

Крок 3. Позиціонування свого бізнесу та укладення Унікальної Торгової Пропозиції (УТП)

Для того, щоб замовники зрозуміли, в чому унікальність та суть вашої пропозиції, потрібно себе якимось чином позиціонувати. Тобто прикинути, під яким кутом зору ви збираєтеся презентувати себе клієнту.

Отже, повернімося до Кості, який хоче почати свій бізнес та розробляє пропозицію, яку побачить потенційний клієнт інтернет-магазину. У нього уже є гарні відгуки від задоволених відвідувачів, але як продемонструвати їх своїм потенційним замовникам? Адже раніше наш герой продавав товари на сайті оголошень OLX, а також через соціальну мережу Facebook. Тоді Костя після створення інтернет-магазину вирішив зробити окрему сторінку, де будуть розміщені ці відгуки.

Наш герой сформулював свою УТП так: “Носіть одяг вашої мрії за невеликі гроші. Яскравий. Креативний. Практичний”. Вийшло просто, зрозуміло та доступно.

Унікальна Торгова Пропозиція (УТП) – це один із типів позиціонування, суть якого полягає в демонстрації ваших переваг для клієнта. Це метод, за допомогою якого можна відрізнятися від конкурентів та підвищити рівень продажів і впізнаваності ТМ. Часто УТП застосовують у вигляді рекламного слогана (короткої промовки чи фрази, що запам’ятовується). Для прикладу, УТП компанії Braun звучить так: “Якість. Надійність. Дизайн”.

Таким чином Костя став позиціонувати себе як професіонала, який за розумні гроші продає товари чудової якості людям із середнім рівнем прибутку.

Крок 4. Укладання бізнес-плану для інтернет-магазину

Для того, щоб організувати свій бізнес та уникнути багатьох проблем, потрібно максимально детально викласти ідею та скласти план дій на папері. Можна у вигляді тезисів записати основні етапи та кроки, які доведеться зробити для запуску проекту. Намалюйте креслення, схеми, зробіть до них пояснення. Цей етап називають бізнес-плануванням. По суті, це інструкція, дотримуючись якої ви зможете збільшити шанси на успіх.

Повернімося до нашого героя Кості, який хоче стати підприємцем. Він вирішив відкрити бізнес без суттєвих вкладень, оскільки не хотів ризикувати великими грошима. Костя розумів, що такий експеримент без належного досвіду може печально закінчитися та призвести до невідворотної втрати фінансів. Тому він вирішив, що його дії міститимуть 3 прості етапи з підзадачами. Виглядає схема так:

Етап 1. Створення інтернет-магазину:

  1. Створити свій сайт, наповнити його товарами, відгуками, контентом.
  2. За допомогою підрядчика запустити рекламу в Інтернеті та розпочати пошукову оптимізацію (SEO), щоб уже надходили заявки.
  3. Розповісти друзям, знайомим, родичам про свій новий інтернет-магазин.

Етап 2. Отримання перших замовлень:

  1. Прийом дзвінків та консультування, отримання оплати за товар. Також можна запропонувати клієнту відправлення післяплатою “Новою поштою”.
  2. Отримати відгуки від клієнтів та попросити їх додати свої коментарі до товару, який був придбаний.

Етап 3. Аналіз роботи:

  1. Отримати від підрядчика інформацію про запущену рекламу в Інтернеті та спланувати розміщення на наступні місяці.
  2. Підрахувати прибуток від проданого товару, змоделювати збільшення продажів за результатами.
  3. Розпочати активну роботу над контентом як із підрядчиком, так і власними зусиллями, щоб збільшити трафік із пошукових систем.

Тепер Костя був на правильному шляху трансформації себе із найманого працівника у самостійного підприємця.

Крок 5. Реклама свого інтернет-магазину та пошук нових клієнтів

Знайти перших замовників, коли у вас уже є готова торгова пропозиція, найлегше серед друзів, родичів, знайомих. Розкажіть їм, що тепер ви займаєтесь продажем товарів через Інтернет. Якщо зараз для них товар неактуальний, попросіть їх “лайкати” та поширювати вашу сторінку в соціальних мережах.

Не секрет, що велике охоплення аудиторії та самопрезентацію забезпечує створення інтернет-магазину. Для цього можна скористатися послугами компаній, які розробляють інтернет-магазини, чи з відповідними знаннями та навичками створити інтернет-магазин самостійно.

Наш герой Костя, адекватно оцінивши важливість проекту, віддав перевагу замовленню розробки інтернет-магазину в агентстві Lemarbet, створив сторінки в соціальних мережах, сповістив своє оточення про реалізований товар та відправив комерційні пропозиції потенційним клієнтам, а також почали працювати над SEO і запустили контекстну рекламу. Після цього розпочалися перші замовлення.

Крок 6. Запуск бізнесу, заробіток перших грошей та формування бренду

Якщо ви успішно виконали попередні кроки, отже, уже упритул підійшли до найцікавішого етапу, а саме перших замовлень та отримання прибутку. Адже цього ви прагнули, стаючи підприємцем? Думали, як заробити гроші, починаючи свій бізнес із нуля?

Проявивши наполегливість та дотримуючись наших рекомендацій, ви неодмінно будете винагороджені успіхом. Потрібно тільки вірити в себе, не здаватися раніше часу та бути готовим до будь-яких труднощів.

Отже, Костя отримав та успішно виконав перші замовлення. Підійшов він до процесу із властивими йому відповідальністю та професіоналізмом. Керуючись стратегічним мисленням, Костя вирішив, що для розвитку бізнесу та зростання цін на його товари потрібно напрацювати своєму інтернет-магазину ім’я, а саме репутацію. Заробіть своєму інтернет-магазину ім’я, а воно потім допоможе отримати вам прибуток!

Народна мудрість

Щоб досягнути цієї мети, Костя не сидів на одному місці, а зробив наголос на самоосвіті, відвідував семінари та конференції, студіював бізнес-літературу у пошуках нових можливостей та ідей для свого інтернет-магазину.

Через декілька місяців його інтернет-магазин став відомим як надійний та перевірений ресурс, що забезпечує бездоганне обслуговування й оперативну доставку товару. Середня вартість замовлень у нього збільшувалась, а клієнти зверталися до нього за порадою своїх знайомих, які купували у нього.

Крок 7. Аналіз результатів та розширення інтернет-магазину

Коли ваш бізнес став приносити вагомий прибуток, з’явилися постійні клієнти, а інтернет-магазин посів своє місце в професійній сфері, потрібно підбити проміжні підсумки проведеної роботи, а також окреслити нові горизонти. Тобто пора розширювати свій інтернет-магазин з метою збільшення прибутку та власної “ваги” в обраному сегменті ринку. Саме за це і взявся Костя. Він проаналізував результати своєї діяльності, підрахував прибуток та окреслив можливі шляхи для розвитку бізнесу.

У результаті наш власник інтернет-магазину склав бізнес-план. Тепер він уже міг наймати працівників, які почали виконувати замість нього всі рутинні справи. Костя орендував свій офіс та створив команду, будучи на посаді керівника.

Таким чином, був пройдений шлях від початківця-власника інтернет-магазину до директора. На своєму прикладі наш тепер уже Big Boss Костя довів усім, що цілком можливо відкрити бізнес із нуля і для цього не потрібні значні суми вкладень чи кредити.

Можливо, хтось із вас, читачів, скаже, що це лише вигадана історія і тут не розкрито в деталях технічні аспекти реєстрації та створення інтернет-магазину, грамотне ведення перемовин із постачальниками, юридичні тонкощі та інші моменти. Звісно, це так, але ви переконаєтеся, що ці 7 простих кроків дозволять перетворити відкриття бізнесу на захопливу мандрівку, яка запам’ятається надовго. А досягнувши успіху, ви зможете ділитися своїми практичними навичками та знаннями з новачками.

Бажаємо удачі та наполегливості! Ми впевнені, що відповідальний підхід до початку свого проекту дозволить вам займатися улюбленою справою та солідно на цьому заробляти!

 

Коментарі
kazmetal l.com