Подробиці електронного декларування: які лазівки залишили чиновникам

Share Button

Стали відомі новації, які внесені до закону про електронне декларування активів та доходів посадовців. Закон, як відомо, було прийнято сьогодні.

Народний депутат від БПП Вадим Денисенко оприлюднив на засіданні Верховної Ради текст законопроекту, який, за його словами, узгоджений всіма лідерами фракцій.

В Кримінальний кодекс додається ст. 366-2, якою передбачено, що подання завідомо недостовірних відомостей у декларації карається позбавленням волі до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років.

Саме ця норма набуває чинності з 1 січня 2017 року. 

Законом уточнюються визначення, що членами сім`ї є ті особи, які перебувають в шлюбі, а також йдеться про зареєстроване місце проживання.

Визначення “цінне майно” змінено, і тепер ним вважається майно не вартістю 50 мінімальних зарплат, а 150 мінімальних зарплат.

Чинність цього пункту поширюється на цінне рухоме майно, набуте після дня початку роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій.

Відомості про подарунки зазначаються лише у разі, якщо їхня вартість перевищує 150 мінімальних зарплат, встановлених на 1 січня звітного року, та для подарунків у вигляді грошових коштів, якщо розмір таких подарунків, отриманий від однієї особи, груп осіб протягом року, перевищує 150 мінімальних зарплат.

Не підлягають декларуванню наявні грошові активи, в тому числі готівкові кошти, кошти розміщені на банківських рахунках, внески кредитних спілок та інших небанківських фінансових установ, кошти, позичені третім особам та активи у дорогоцінних банківських металах, сукупна вартість яких становить 150 мінімальних зарплат.

У прикінцевих положеннях передбачено, що суб`єкт декларування при заповненні декларації має право не вказувати вартість майна, активів в тих випадках, коли таке майно чи активи є джерелом доходу.

 

 

Коментарі
kazmetal l.com