Підтримайте законопроект, який врегульовує ситуацію з компенсацією зарплат мобілізованим

Share Button

Спілка орендарів і підприємців України підтримує законопроект №4006 про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо визначення джерел фінансування гарантій мобілізованим працівникам), ініційований Федерацією роботодавців України,
зареєстрований 03.02.2016 народним депутатом Анатолієм Гіршфельдом.

Кожен роботодавець може зробити свій внесок для якнайшвидшого розгляду та прийняття Верховною Радою України цього законопроекту.

У грудні 2016 року Верховна Рада повністю ліквідувала зобов’язання держави компенсувати середню заробітну плату мобілізованим працівникам. Як результат, з урахуванням прийнятих законодавчих змін, з 1 січня 2016 року роботодавець має сплачувати у повному обсязі зарплату+ЄСВ за мобілізованого працівника. При цьому, роботодавці також змушені найняти на незайняте робоче місце мобілізованого іншого працівника та навчити його, і, відповідно, несуть не менше ніж подвійне навантаження по витратах на робочу силу. За попередніми підрахунками експертів ФРУ, витрати роботодавців на зарплату збільшаться не менше ніж на 2 млрд. грн., а з урахуванням норм ст. 7 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” роботодавці будуть змушені сплатити з них єдиний внесок ще майже на пів мільярда гривень. Тим самим, загально, у 2016 році роботодавці будуть змушені додатково витратити не менше ніж на 2.5 млрд. грн.
Нагадаємо
Законопроект вносить зміни до Кодексу законів про працю України, в частині визначення джерел фінансування гарантій мобілізованим працівникам. Законопроект передбачає збереження місця роботи та посади для мобілізованих працівників та компенсацію з Державного бюджету середнього заробітку на підприємстві.

Закликаємо усіх роботодавців звертатися із відповідними листами на регіональному рівні до народних депутатів-мажоритарників, вносити пропозиції щодо розгляду цього питання на засіданнях обласних рад, територіальних тристоронніх соціально-економічних рад, на галузевому – до профільних центральних органів виконавчої влади.

 

Ознайомитись з проектом закону №4006

Коментарі
kazmetal l.com