Ринок праці у січні: як стартував новий бізнес-сезон

Share Button

Січень – місяць свят і тривалих вихідних. Тому активність роботодавців і пошукачів була дещо нижчою, ніж зазвичай.

Перший місяць року не приніс значного збільшення кількості вакансій. Кількість нових резюме впала приблизно на 5-6% у порівнянні з досвятковим періодом, однак помітно збільшилась відносно грудня 2015 року. У січні на Міжнародному кадровому порталі hh.ua було опубліковано 6лизько 56 000 нових резюме.

В ТОП-5 регіонів за кількістю вакансій і резюме традиційно увійшли міста-мільйонники – Київ, Харків, Дніпропетровськ, Одесса. Найбільшим зростання вакансій було у Харківській, Херсонській, Черкаській, Львівській та Дніпропетровській областях. Помітно впала кількість пропозицій у Кіровограді, Житомирі, Сумах та Полтаві.

Трохи підвищили свою активність пошукачі Херсонської, Хмельницької і Одеської областей. Менше у порівнянні з попереднім місяцем розміщували резюме в Тернопільській, Волинській та Кіровоградській областях.

Рейтинг проф. сфер з найбільшою кількістю резюме не змінився. Сюди входять інформаційні технології, бухгалтерія і фінанси, початок кар’єри, виробництво та продажі. А ось менш активно шукали роботу маркетологи та піарники, бухгалтери і фінансисти, а також працівники у сфері консалтингу.

Найбільше пропозицій було для фахівців з продажів, IT-спеціалістів, пошукачів без досвіду роботи і студентів, працівників у сфері маркетингу, реклами та PR, а також адміністративного персоналу. Менш активно у порівнянні з попереднім місяцем роботодавці шукали банківських працівників, спеціалістів по закупкам, юристів та HR-спеціалістів. Також у зв’язку із завершенням високого курортного сезону знизився попит на працівників у сфері туризму та готельно-ресторанного бізнесу.

Змін в зарплатній політиці компаній у січні не спостерігалось. Стабільне зростання курсу долара призвело до того, що ще в минулому році більшість роботодавців зафіксували розмір матеріальних компенсацій у національній валюті і зараз продовжують виплачувати зарплати у гривні. На початку року розмір окладу підвищили лише тим, хто виконав план і суттєво вплинув на бізнес-показники минулого року. Варто зазначити, що третина роботодавців не беруться робити прогнозів на цей рік і стверджують, що зарплатна політика компаній буде залежати від ситуації на ринку.

Коментарі
kazmetal l.com