В Україні працює портал публічних фінансів Є-data

Share Button

Мало хто з нас пильнує власні фінансові витрати, калькулює бюджет сім’ї або зберігає чеки.  Так склалося, що особиста  фінансова культура населення в нашій країні недостатньо розвинена. Що вже казати про контроль за використанням коштів державного бюджету.  А  ці платежі також є нашими фінансовими витратами, адже вони не абстрактні, не «урядові» і не «державні», а публічні – тобто громадські, народні.

І саме таку можливість — контролювати, куди витрачаються бюджетні (тобто наші) гроші — втілено в одному з найбільш динамічних та революційних проектів, що стартував у 2015 році:  в офіційному порталі публічних фінансів України «Є-data». Цей проект втілює ідею оприлюднення в системі Інтернет даних про використання публічних коштів, тобто дає можливість громадського контролю влади.

«Є-data» – це платформа, котра, на відміну від більшості проектів з використання відкритих даних, має законодавче підґрунтя. Вона є офіційним державним ресурсом, на якому інформація оприлюднюється згідно із Законом «Про відкритість використання публічних коштів». Зараз на ній вже можна знайти трансакції Казначейства, а також звітність розпорядників бюджетних коштів, укладені ними договори та акти про їх виконання.

Тобто «Є-data» акумулює найбільшу базу відкритих фінансових даних в країні з максимальним рівнем достовірності, оскільки за порушення передбачені санкції, інформація підтверджена електронно-цифровим підписом, а масиви даних зберігаються в захищеному дата-центрі Міністерства фінансів України.

Для того, щоб на сайті e-data.gov.ua побачити, як витрачаються гроші платників податків, не потрібно значних зусиль: достатньо визначитися з організацією – об’єктом дослідження, знати її  код ЄДРПОУ та скористатися пошуковою системою сайту.

Коментарі
kazmetal l.com