Зниження ЄСВ вплине на розмір відрахувань майбутнім пенсіонерам

Share Button

На думку більшості експертів, зміни в оподаткуванні, пропоновані на даний момент, ні в якій мірі не сприятимуть детінізації українських зарплат. Більш того, зниження коефіцієнта заміщення негативним чином вплине на розмір відрахувань майбутнім пенсіонерам.

Справа в тому, що знижуючи єдиний соціальний внесок (ЄСВ), уряд «забув» про необхідність відрегульованістю низки нормативних актів, які мають пряме відношення до розрахунків пенсій у нових реаліях. При цьому основний показник – коефіцієнт заміщення, знижується з 0,6 до 0,4. І, що важливо, майбутніх пенсіонерів також «забули» про це проінформувати. Це питання розкрив у своїй статті на сторінках ZN.UA експерт швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні», член Конституційної комісії Юрій Ганущак.

«При цьому прем’єр щиро вважає, що зменшення розміру ЄСВ допоможе вивести зарплати з« тіні ». Хоча та ж математика не дає підстав для великого оптимізму. Стара зважена ставка ПДФО – 15%, нова – 18. Отже, навантаження на зарплату була 15 + 41%, стала 18 + 22. Начебто менше, але фахівці не раз відзначали, що вартість конвертації в готівку складає від 10 до 15%. Тому саме по собі зниження ЄСВ не призведе до детінізації », – говорить експерт.

Як пояснює автор статті, при політично прийнятному показнику відношення пенсії до останньої зарплати, що становить 60%, громадянин повинен відраховувати 32% зарплати до Пенсійного фонду, а якщо він хоче перераховувати 20%, то і коефіцієнт заміщення знизиться пропорційно.

Далі в статті вказується: «І якщо виходити з вимоги його збалансованості, то починаючи з цього року, новоспечені пенсіонери повинні помітити зменшення розміру нарахувань в порівнянні з тими, хто вийшов на заслужений відпочинок раніше. Адже їх відрахування, точніше, відрахування за них до Пенсійного фонду роботодавцем, стануть менше. Звичайно, такий пенсіонер задасть резонне запитання: чому я повинен страждати через те, що держава вирішила допомогти підприємцю? Хвилю невдоволення підхоплять популісти всіх мастей, обіцяючи «захистити пенсію від зазіхань». І пік цієї «захисту» доведеться десь на 2 018 г. – під вибори як президента, так і парламенту ».

Крім того, автор висловлює свою думку: «Звичайно, можна залишити той же рівень коефіцієнта заміщення – 0,6. Але тоді частка дотації Пенсійному фонду постійно зростатиме, і фактично будь-яка залежність розміру пенсії від реальних вкладень у фонд зникне. Зрештою, ідея взагалі відмовитися від Пенсійного фонду і фінансувати пенсії безпосередньо з бюджету давно бродить серед ультралібералов, але вони сором’язливо забувають вказати, ставку якого податку при цьому потрібно збільшити, щоб все ж збалансувати публічні фінанси. Прийнятним виявиться лише ПДФО, а розрахункова його ставка повинна зрости десь під 40% ».

Таким чином, зниження ЄСВ не мотивує роботодавців долучатися до соціальної солідарності і до вкладення своїх коштів у корпоративні пенсійні фонди.

Коментарі

kazmetal l.com