Обговорення законодавчих шляхів щодо спрощення процедур підключення до електромереж

Share Button

Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Лідерство в економічному врядуванні» (ЛЕВ) спільно із Офісом ефективного регулювання, Радою бізнес-омбудсмана, Інтернет-платформою EasyBusiness, Реанімаційним пакетом реформ, запрошує Вас взяти участь у Круглому столі з обговорення законодавчих шляхів щодо спрощення процедур підключення до електромереж (вибір оптимальної фінансової моделі).

 Як відомо, доступ малого та середнього бізнесу (МСБ) до джерел енергії є основою його існування та розвитку. Існуюча в Україні система підключення до електромереж, на жаль, є значним бар’єром для МСБ, зокрема, через складність та зарегульованість процедур, відсутність визначених термінів та обґрунтованих тарифів на підключення. Відповідно до звіту Світового банку «Doing Business 2016»,  за індикатором «Підключення до електромереж» Україна посідає 137 місце (у 2015 році Україна займала 138 місце), строк приєднання електроустановок споживачів становить 263 дні, а кількість процедур, які потрібно пройти, становить 5. Більше того, вартість підключення до електромереж в Україні оцінюється як майже 800% по відношенню до рівня доходу на душу населення (без урахування ПДВ та хабарів). Як наслідок, це ускладнює і часто унеможливлює діяльність МСБ. Велика кількість інвестиційних проектів по всій Україні не має шансу бути реалізованими.

Протягом 2015 року в Україні, було розпочато реформу у сфері спрощення підключення до електромереж. Зусилля поєднали представники влади, бізнесу та експертного середовища.  На сьогоднішній день, представники експертного середовища запропонували декілька моделей щодо вирішення зазначеної проблеми. Для вибору оптимальної моделі, яка забезпечить доступ бізнесу до електромереж у визначені терміни та за обґрунтованими тарифами, необхідно врахувати особливості, які існують в регіонах України.  Саме тому, метою заходу є залучення до обговорення представників бізнес-спільнот із регіонів, а також органів місцевого самоврядування.

У разі Вашої зацікавленості в участі у заході, прохання зареєструватись за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/12tG-beEG2i-iL4vphxBPZp2MoSOIMqn4kAe-ogAaYL0/viewform

 

Коментарі
kazmetal l.com