Громадські організації вимагають призначити віце-прем’єра з євроінтеграції

Share Button

Громадські організації – члени Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства вітають та підтримують відкриту рекомендацію членів Європейського Союзу щодо призначення в Україні віце-прем’єра з питань європейської інтеграції.

Євроінтеграція – цивілізаційний вибір України, основна вимога Революції Гідності. Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом (далі-Угода), особливо її економічна частина, присвячена Зоні вільної торгівлі, вимагають посиленої уваги та координації на найвищому рівні.

Водночас, на даний момент в Україні так і не визначено політичну фігуру високого рівня, яка б відповідала за імплементацію Угоди та координацію всього процесу європейської інтеграції країни. Як наслідок, протягом більш ніж двох років виконання Угоди отримано доволі незначні результати, зокрема, стосовно законодавчого забезпечення її виконання. Натомість маємо справедливу критику від закордонних партнерів за зволікання зі здійсненням ключових євроінтеграційних реформ. Також наразі через відсутність члена уряду, відповідального за питання європейської інтеграції, досі не створюється українська частина Комітету Асоціації – головними завданнями якого, крім іншого, є забезпечення виконання положень Угоди, аналіз та контроль за процесом її імплементації та співпраця з Платформою громадянського суспільства.

Представники експертного та громадянського суспільства України не раз звертались із відповідним закликом до Прем’єр-міністра, Президента та демократичної Коаліції у Верховній Раді. Серед пріоритетних сфер відповідальності майбутнього віце-прем’єра з євроінтеграції визначались наступні: загальна координація імплементації Угоди з акцентом на її «економічну частину» (ГВЗВТ), захист та реалізація торгово-економічних інтересів України на ринках ЄС, забезпечення результативного діалогу з інституціями Євросоюзу, а також інформування суспільства про реалізацію євро інтеграційного курсу країни.

Водночас акцентуємо увагу на тому, що крім безпосереднього призначення, не менш важливим залишається питання надання віце-прем’єру з євроінтеграції чітких повноважень з координації всіх процесів, пов’язаних з виконанням Угоди: на політичному, управлінському та адміністративному рівнях. Дані повноваження мають бути забезпечені відповідними постановами Кабінету Міністрів, які нададуть можливість віце-прем’єру здійснювати, зокрема, планування, моніторинг, контроль та оцінку реалізації політики у сфері європейської інтеграції, включаючи наближення законодавства України до права ЄС.

Із введенням посади віце-прем’єра з євроінтеграції, в його підпорядкування має перейти діючий зараз Урядовий офіс з питань європейської інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів. Однак в майбутньому варто піднімати питання створення окремого органу виконавчої влади (наприклад, Міністерства європейської інтеграції чи Національної Агенції з європейської інтеграції). Статус цього органу повинен бути достатнім для координації дій усіх інших міністерств та відомств, залучених до формування та реалізації політики  європейської інтеграції.

Отже, запровадження посади віце-прем’єра з європейської інтеграції та призначення фахового управлінця з ґрунтовними знаннями Угоди та європейського права, з успішним досвідом ведення переговорів з найвищими посадовцями ЄС та взаємодії з експертним середовищем і представниками бізнесу, а також з високим авторитетом в політикумі і суспільстві, дозволить забезпечити результативність євроінтеграційного курсу та високу якість здійснення необхідних Україні реформ.

 

Коментарі

kazmetal l.com