Інформація для неприбуткових організацій

Share Button

З 1 січня 2016 року внесено уточнення до п. 133.4, яким установлено критерії для визнання неплатниками податку на прибуток неприбуткових установ та організацій.

Так, згідно з уточненням, на об’єднання й асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСІБ) не поширюється вимога про те, що установчі документи неприбуткової організації повинні передбачати в разі припинення її як юридичної особи передачу її активів або неприбутковим організаціям такого ж виду, або до доходів бюджету.

Крім того, у зв’язку зі зміною редакції п. 57.1 Податкового кодексу України зроблено уточнення, що в разі втрати неприбутковою організацією податкового статусу “неприбутковості” в поточному звітному році у наступному звітному році така організація звітує і сплачує податок на прибуток згідно з правилами розділу ІІІ ПКУ. А саме:

– щоквартально – якщо її дохід за минулий рік, визначений за правилами бух обліку, перевищив 20 млн грн. При цьому в 2016 році доведеться ще сплатити авансові внески за результатами трьох кварталів звітного року;

– щорічно – якщо її дохід за минулий рік, визначений за правилами бух обліку, не перевищив 20 млн грн.

Довідково. Зазначені зміни внесені Законом України від 24 грудня 2015 року № 909-VІІІ “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році”.

Коментарі
kazmetal l.com