Для ФОП на загальній системі запровадили новий порядок нарахування авансів з ПДФО

Share Button

ДФС звертає увагу фізичних осіб – підприємців, які обрали загальну систему оподаткування, на зміни до порядку нарахування та сплати авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Тепер авансові платежі з ПДФО розраховуються платником згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу та сплачуються до бюджету тричі на рік до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня). Авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується. Якщо результатом розрахунку авансового платежу за відповідний календарний квартал є від’ємне значення, то авансовий платіж за такий період не сплачується.

До цього часу (за попередньою редакцією Податкового кодексу України) фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування розраховували авансові платежі раз на рік в сумі не менш як 100 відсотків річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у співставних умовах) та сплачували до бюджету по 25 відсотків щокварталу – до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада. Остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік проводився платником самостійно згідно з даними, зазначеними в річній податковій декларації, з урахуванням сплаченого ним протягом року податку на доходи фізичних осіб на підставі документального підтвердження факту його сплати. Надмірно сплачені суми податку на доходи фізичних осіб зараховувались в рахунок майбутніх платежів з цього податку або повертались платнику податку в порядку, передбаченому Податковим кодексом України.

 

Коментарі
kazmetal l.com